Habiliteringsläkaren svarar

Habiliteringsläkaren Annika Brar får många frågor från bland annat vård- och omsorgspersonal. De handlar ofta om att hitta rätt i vården. Hon säger att det finns en osäkerhet om vem som ska göra vad. Här svarar habiliteringsläkaren på de vanligaste frågorna.

Vilken vård finns efter 18-årsdagen?

Fråga: Jag har en dotter som är 16 år och har en flerfunktionsnedsättning. Vi har kontakt med ett habiliteringscenter för barn. Läkaren på barnneurologen håller i det medicinska och samordnar kontakterna med andra specialister på barnsjukhuset. Men vad händer när hon blir 18? Vilken vård finns för henne då? Jag vet att det finns habiliteringscenter för vuxna, men vem har det medicinska ansvaret? Min dotter kan ha problem med både andning, smärta och att få i sig mat. Hon kan inte prata.

Läs eller lyssna på filmen med habiliteringsläkarens svar om vilken vård som finns efter 18-årsdagen

 

Hur ska sonen få de läkarintyg han behöver?

Fråga: ”Min son är 20 år och har en autismdiagnos sedan barndomen. Han har gått i särskola och tog studenten i våras, planen är att kommunen ska försöka hitta en daglig verksamhet som funkar. Vi ska nu hjälpa honom att söka aktivitetsersättning från Försäkringskassan men då behövs ett läkarintyg och vår son har inte haft någon läkare sedan han var på barnkliniken. Han behöver också intyg för god man. Vart ska vi vända oss? 

Läs eller lyssna på filmen med habiliteringsläkarens svar om vem som hjälper till med läkarintyg  

 

Vart vänder jag mig om jag mår dåligt och har intellektuell funktionsnedsättning?

Fråga: Jag har lindrig intellektuell funktionsnedsättning och har kontakt med en kurator på ett habiliteringscenter. Den senaste tiden har jag känt mig väldigt trött och nere, är orolig och kan inte sova. Jag berättade det för kuratorn som sa att jag skulle ringa vårdcentralen. Men där sa de att jag tillhör habiliteringen och ska få hjälp där. Vad ska jag göra? 

Läs eller lyssna på filmen med habiliteringsläkarens svar om att må dåligt med IF

 

Behöver jag en egen utredning när mitt barn fått diagnos?

Fråga: Mitt barn har fått diagnoser adhd och autism och jag tror att jag kanske har något liknande. Hur får man en utredning som vuxen? 

Läs eller lyssna på filmen med habiliteringsläkarens svar om utredning för föräldrar till barn med diagnos

 

Vilket stöd finns för asylsökande och migranter med funktionsnedsättning?

Läs habiliteringsläkarens svar om stöd för asylsökande och migranter