Välkommen till oss
I den här filmen får du en introduktion till Motorik- och träningscenter och en bild av hur det ser ut här.
Motorik- och träningscenter ger insatser kring motorik och fysisk aktivitet till dig som har en rörelsenedsättning. Vi vänder oss till dig som har en funktionsnedsättning som främst påverkar din motorik, till exempel cerebral pares, flerfunktionsnedsättning eller en neuromuskulär sjukdom. Vi arbetar också som ett kompletterande stöd till habiliteringscenter.
Hos oss finns två träningsteam, ett för barn och ett för vuxna, och specialiserade team som arbetar med handfunktion och motoriska ät- och sväljsvårigheter (dysfagi). Vi hjälper också till med CPUP-uppföljningar och motoriska bedömningar.
För barn och ungdomar till och med 17 år. För att komma hit krävs remiss av ett habiliteringscenter för barn.
Träningsteam barn
För vuxna från 18 år. Du kan själv ansöka för att komma till oss. Här hittar du också vår träningsfilm för hemmaträning.
Träningsteam vuxna
Vårt handteam är specialiserat på handfunktion. För att komma hit krävs remiss av ett habiliteringscenter.
Handteam
Dysfagiteamet ger stöd till patienter som har ät- och sväljsvårigheter. För att komma hit krävs remiss av ett habiliteringscenter.
Dysfagiteam
Från och med januari 2023 är det BUP som genomför motoriska bedömningar för barn som genomgår en neuropsykiatrisk utredning och har motoriska svårigheter i vardagen. Under en övergångsperiod fram till 31 mars 2023 kan remisser skickas antingen till BUP eller till Motorik- och träningscenter. Remiss skickas av den mottagning som utreder barnet.
Teamet har till uppgift att samordna och sprida kunskap om det sällsynta perspektivet inom Habilitering & Hälsa. De samverkar bland annat med Centrum för sällsynta diagnoser och patientföreningar. Teamet består av medarbetare på flera enheter men samordnas av motorik- och träningscenter.
Kunskapsteam är en del av kvalitetsarbetet inom Habilitering & Hälsa
Du som är över 18 år och har lindrig Cerebral Pares (GMFCS I-II) kan komma till oss för att fortsätta följas enligt uppföljningsprogrammet CPUP.
Uppföljningsprogram för cerebral pares (CPUP)
I den här filmen får du en introduktion till Motorik- och träningscenter och en bild av hur det ser ut här.
Habilitering & Hälsas frågetjänst svarar på frågor om habilitering och samhällets stöd vid funktionsnedsättning. Rådgivningen ger stöd för att få en fungerande vardag.
Frågetjänst och rådgivning
På funktionshindersguiden.se finns samlad information om samhällets stöd.