För barn – Superhjälten Undra!

Undra är en liten superhjälte som tar reda på saker som barn med funktionsnedsättning undrar över. Undra är framtagen för barn i syfte att göra dem mer delaktiga i sin habiliteringen. Det finns tre olika appar med Undra och flera böcker där Undra bland annat besöker habiliteringen. Du kan även följa Undra på Instagram.

Superhjälten Undra sitter och äter med en flicka vid ett runt bord
Superhjälten Undra sitter och äter med en flicka vid ett runt bord

Undra på Instagram

Följa barnens superhjälte Undra på Instagram.

Undra på Instagram

Appar med Undra

Det finns tre appar med Undra på fyra språk: svenska, meänkieli, nordsamiska och finska: 

  • Undra om habiliteringen, där hon besöker ett habiliteringscenter
  • Undra om träningscentret, för barn med rörelsenedsättning
  • Undra om känslor, där barn med autism lär sig identifiera känsloutryck

Apparna innehåller spel och animationer. De vänder sig framför allt till små barn med funktionsnedsättning, men alla barn kan ha roligt med dem. 

I appen Undra om habiliteringen får vi följa med en liten superhjälte i alla delar av verksamheten och prova på saker barn gör där. Genom igenkänning och förberedelse blir det lättare för barnen att vara delaktiga i sin habilitering.

Ladda ner apparna till din läsplatta eller mobil

Använd QR-koden som du hittar i högerkanten eller klicka på länkarna.

Undra om habiliteringen på App Store 
Undra om habiliteringen på Google Play 

Undra om träningscentret på App Store 
Undra om träningscentret på Google Play​​ 

Undra om känslor på App Store 
Undra om känslor på Google Play 

Böcker med Undra

Undra besöker habiliteringen

Det här är en berättelse för barn som handlar om habiliteringen. Barnet får veta vad habilitering är och höra om olika funktionsnedsättningar. Med hjälp av berättelsen kan barnet känna igen sig när hen besöker habiliteringen. Det kan göra besöket tryggare, och förhoppningsvis också roligare. Barnet får större möjlighet att känna sig delaktig och att uttrycka tankar och känslor.

Berättelsen är skriven för barn med funktionsnedsättning och deras familjer. Men andra barn och vuxna kan också ta del av den. Ta med häftet till förskola eller läs för kompisar och släktingar. På så sätt får andra en inblick i vad ditt barn gör på habiliteringen. Undra besöker habiliteringen har tagits fram i ett samarbete mellan habiliteringarna i Sveriges alla landsting och Regioner.

Undra besöker habiliteringen som pdf

Undra undersöker mätningen

Undra undersöker mätningen är en berättelse för barn som ska göra en CPUP-mätning. I boken ingår en dvd med en animerad film av berättelsen. Filmen kan också ses på Youtube.

Boken är översatt till spanska, somaliska, arabiska, engelska och turkiska. 

Se filmen på Youtube

Undra och hjälparhanden

Undra och hjälparhanden är en bok för barn som får CI-terapi. CI-terapi är en träningsform för barn med cp-hemiplegi, vilket är cerebral pares där ena sidan av kroppen är påverkad. Det medför att barnet har en bättre hand och en mindre välfungerande hand.

Fotograf/Illustratör: Jeanette Milde