Ansökan barn, 0–17 år

Du som är vårdnadshavare kan ansöka om habilitering för ditt barn. En läkare eller psykolog kan också skicka en remiss. Det kostar ingenting att få habilitering.

  • Hitta rätt mottagning här nedan utifrån ditt barns funktionsnedsättning.
  • Du kan ansöka via 1177 om ditt barn är 0–12 år. För alla barn, 0–17 år, kan du ansöka med en ansökningsblankett. Du kan också ringa mottagningen. Kontaktuppgifter finns på varje mottagningsida.
  • När vi fått din ansökan tar vi kontakt med dig. Vi erbjuder ett första möte eller välkomstinformation så snart som möjligt, senast inom 30 dagar enligt Vårdgarantin. 

För att barnet ska få habilitering behöver ni ha ett intyg som beskriver funktionsnedsättningen. Det får ni efter en utredning som vanligtvis görs på en psykiatrisk mottagning för barn eller på en vårdcentral.

Förvärvad hjärnskada

Adhd

Autism

Dövblindhet

Intellektuell funktionsnedsättning

Rörelsenedsättning

 

Ansökningsblanketter för barn

Om du inte kan ansöka via 1177 kan du fylla i och posta en ansökningsblankett till de flesta av våra mottagningar. OBS! Vi tar inte emot ansökan via e-post.  
Ansökningsblankett för barn, 0–17 år

Till några mottagningar behöver du använda en särskild blankett.
Adhd-center, ansökningsblankett för barn, 3–17 år
Dövblindteamet, ansökningsblankett för barn och vuxna

 

Kunskap och stöd

Det finns stöd och kunskap du kan ta del av innan, under och efter att barnet får habiliteringsinsatser. Till exempel finns det bildstöd att ladda ner, en visningsmiljö med kognitivt och kommunikativt stöd, webbkurser, podden Funka olika och webbplatsen Autismforum.
Fakta och råd

Stöd till föräldrar och syskon

Föräldrar och syskon till ett barn med funktionsnedsättning kan få stöd för egen del.
För anhöriga

Råd och stöd enligt LSS

Information om råd och stöd enligt LSS