- Kort om funktionsnedsättningar
- Material att ladda ner
- Podden Funka olika
- Frågetjänst och rådgivning
- Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd
- Habilitering & Hälsas webbplatser
- Bibliotek
- Temasidor
- Kunskap och stöd
- Befintlig sida: Bibliotek
Bibliotek
Habilitering & Hälsas bibliotek är specialiserat på funktionsnedsättningar. Biblioteket är öppet för alla och finns på Habiliteringens resurscenter, Sabbatsbergs sjukhus. Här finns också böcker för barn och en utställning om anpassad läsning.
Låna böcker
Vi är ett av Region Stockholms sjukhusbibliotek. Vill du låna böcker hos oss kan du ringa, mejla eller besöka oss. Du kan också boka in ett digitalt möte för att få tips på böcker.
Alla böcker och filmer är sökbara i Region Stockholms bibliotekskatalog. För att kunna söka och låna böcker behöver du vara registrerad som låntagare i Regionens system. Med ditt personnummer och en pinkod kan du sedan själv låna om.
Region Stockholms bibliotekskatalog
Vill du bli låntagare kan du kontakta Habilitering & Hälsas bibliotek eller fylla i formuläret:
Formulär för att bli låntagare
Lämna tillbaka böcker
Du kan lämna tillbaka böcker och filmer i en återlämningslåda utanför Habiliteringens resurscenters dörr på Olivecronas väg 5, punkt B, plan 2, på Sabbatsbergs sjukhus. Lokalerna är öppna måndag-fredag 06.30-19.00 och lördag-söndag 8.30-19.00.
Du kan även lämna tillbaka lånade böcker på något av de andra sjukhusbiblioteken: Danderyds sjukhus, Karolinska Huddinge, Karolinska Solna och Södersjukhuset.
Bibliotekariens boktips
Helena Hallgren, bibliotekarie, tipsar om aktuella böcker inom funktionshindersområdet.
Helenas boktips
Stöd i att anpassa böcker
Att läsa böcker tillsammans kan skapa möjlighet till samspel och kommunikation. Du som är förälder eller jobbar med barn som har funktionsnedsättningar, exempelvis autism och intellektuell funktionsnedsättning, kan få stöd av specialpedagoger i att anpassa bokläsning med exempelvis bildstöd. Kontakta oss via mejl.
Pratkartor till barnböcker
Det finns flera pratkartor för bilderböcker att ladda ner och skriva ut. Att pekprata är ett sätt att utveckla både samspel och språkförståelse. Till flera av bilderböckerna kan du få en pratkarta när du lånar via vårt bibliotek. Det finns också ett häfte med stöd för att anpassa bokläsning.