Taltjänst stöder dig som har svårt att kommunicera. Du kan använda Taltjänst om du har svårt att tala, förstå när andra talar, läsa och skriva.
Röst
Du kan ha svårigheter att kontrollera röstens styrka och kvalitet eller känna trötthet eller smärta i talorganen. Exempel på diagnoser vid röstsvårigheter är fonasteni och stämbandspares.
Tal
Du kan ha svårigheter att uttala ord och göra dig förstådd i samtal. Exempel på diagnoser vid talsvårigheter är dysartri eller talapraxi. Talsvårigheter kan förekomma vid exempelvis cerebral pares (CP), multipel skleros (MS), stroke och Parkinsons sjukdom. Du kan även ha svårigheter med talflyt, exempelvis stamning.
Språk
Du kan ha svårigheter att använda språket eller förstå vad andra uttrycker. Språksvårigheter kan göra det svårt att prata, förstå vad andra säger och att läsa och skriva. Språksvårigheter kan även göra att det är svårt att förstå sociala koder och samspela med andra människor. Exempel på diagnoser vid språksvårigheter är afasi, generell språkstörning/DLD, dyslexi och autism.
Begränsningar i vårt uppdrag
Vi tar inte emot personer med enbart minnesproblematik. Vi tar inte heller emot personer vars språksvårigheter härleder ur hörselskada. Vi är inte språktolkar, och tolkar inte andra talade språk eller teckenspråk.
Vi erbjuder
Vi ger talstöd, lässtöd och skrivstöd för att du ska kunna kommunicera med omgivningen.
Ansök till oss
Det krävs ingen remiss för att få stöd av Taltjänst. Det kostar inget att använda dig av våra tjänster. Du kan kontakta oss via flera olika sätt.
Kontakta oss via Alltid öppet
Ladda ner och logga in i appen Alltid öppet. Klicka på rubriken "Råd och stöd om funktionsnedsättningar" för att välja "Kontakta Taljänst".
Kontakta oss via 1177
Du kan skicka meddelande via 1177 så kontaktar vi dig.
Telefon och e-post
Du kan ringa eller skicka e-post till oss. Tänk på att e-post är en offentlig handling. Skriv inte till exempel personnummer och andra personliga uppgifter.
Telefon: 08-123 351 20
E-post: taltjanst.slso@regionstockholm.se