Remittera vuxna

Habilitering & Hälsas mottagningar tar emot patienter med autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning, dövblindhet, dövhet och förvärvad hjärnskada.

Vi ger stöd och insatser för att förebygga och minska de svårigheter en funktionsnedsättning kan medföra. Insatserna ska bidra till självständighet och delaktighet i samhället. 

Så arbetar vi

Efter remiss kallar vi patienten till ett informationsmöte eller direkt till ett bedömningssamtal. Därefter gör vi en bedömning och prioritering av eventuella habiliteringsinsatser. Vi utgår från patientens behov, motivation och förutsättningar.

Patienter inom Habilitering & Hälsa har alltid sin läkarkontakt inom annan vårdverksamhet. Vi behandlar inte psykisk ohälsa eller sjukdom och ger inte medicinsk vård. Vi ger inte heller akut vård. Inom Habilitering & Hälsa finns inte läkare, sjuksköterskor eller dietister.

Vi har ett konsultativt arbetssätt. Det bidrar till ökad självständighet och delaktighet. Efter introduktion och vägledning sker ofta övningar på egen hand, ofta med stöd av anhöriga och nätverk. 

Många insatser görs i grupp eftersom det både har en god effekt och innebär att vi kan ta emot fler patienter.

De flesta patienter får insatser från habiliteringen under en begränsad period och sedan avslutas kontakten. Patienten återkommer vid nya eller förändrade behov. En del patienter har en mer långvarig kontakt med oss.

Det är vanligt att vi har kontakt med andra vårdgivare. Det kan till exempel vara med psykiatrin för behandling vid psykisk ohälsa, en ortopedmottagning som utformar ortoser, en neurologisk mottagning som ansvarar för medicinering vid epilepsi eller vid samordnad individuell plan (SIP). Vi kan också samarbeta med till exempel daglig verksamhet eller boende.

Remiss

  • Remiss skickas direkt via journalsystemet TakeCare. Patienten behöver vara delaktig i beslut om remiss och vara informerad om att vi inleder med att gör en bedömning om eventuella insatser.
  • Beskriv i remissen hur patientens fortsatta vårdkontakt med er planeras, om det finns behov av samordnad vårdplanering, om patienten har en fast vårdkontakt och kontaktuppgifter.
  • Bifoga diagnostisk utredning/utlåtande eller hänvisa till den i journalen med datum.

Autism

Flera mottagningar tar emot remisser. 

Dövblindhet

Remiss behövs inte om patienten har kontakt med hörselhabilitering eller syncentral.

Dövhet

Inga remisser. Patienten ansöker själv till Dövteamet. 

Förvärvad hjärnskada

Flera mottagningar tar emot remisser.

Intellektuell funktionsnedsättning

Flera mottagningar tar emot remisser.

Rörelsenedsättning

Flera mottagningar tar emot remisser. 

 

""

Jobba hos oss

Inom Habilitering & Hälsa arbetar arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kuratorer, logopeder, psykologer och specialpedagoger.
Jobba hos oss