För barn som har en förälder med funktionsnedsättning

Hej! Om du har en förälder med funktionsnedsättning kanske du har frågor om det. Här kan du läsa lite om vad habiliteringen kan hjälpa till med.

Det finns många barn som har en förälder med funktionsnedsättning. Alla föräldrar vill vara bra föräldrar. Ibland blir det konstigt eller jobbigt ändå.

Alla är olika

Vissa funktionsnedsättningar syns utanpå. De märks på hur föräldern ser ut eller rör sig. Andra är mer osynliga och sitter i hjärnan.

Blir det problem hemma är det aldrig ditt fel. Det kan bero på att din förälder har det svårt med vissa saker. Ni kanske ofta kommer för sent och du tycker det är jobbigt. Eller så vill du ta med kompisar hem men du får inte. Din mamma eller pappa kanske ofta är trött eller irriterad och du vet inte varför.

Bra att få veta

Många tycker det känns bra att få veta mer om sin förälders funktionsnedsättning. Det blir lättare att förstå varför föräldern fungerar som hen gör.

Om du och din förälder vill kan du följa med till habiliteringen. Du kan bara lyssna. Om du vill kan du ställa egna frågor. Då kan du lära dig mer om funktionsnedsättningen och vilken hjälp din förälder kan få hos oss. Det kan kännas lugnare att veta. Du kan fråga så mycket eller så lite du vill. 

Du kan också få hjälp att berätta för dina föräldrar vad du behöver för att må bra. 

Eller så kan vi boka ett eget besök för dig. Det beror på vad som känns bäst för dig. 

Du kanske inte vågar säga saker för att du är rädd att någon ska bli ledsen. Men det är viktigt att du får prata om hur allt känns för dig.

Så här säger lagen

Du har rätt att må bra och att få lära dig nya saker. Det här gäller både hemma, i skolan och på fritiden. Det står i Barnkonventionen som är en lag för att skydda barn. 

Du kan prata med oss på habiliteringen. Du kan också prata med kuratorn på din skola.

Fotograf/Illustratör: Sam Michélsen