Autism

Autism innebär att man har svårigheter med socialt samspel och ömsesidig kommunikation. Man har också begränsningar i beteenden, intressen och aktiviteter. Autism påverkar en persons sätt att tänka, vara och kommunicera med andra.

Habilitering & Hälsa har tre webbplatser där du kan ta del av fakta och råd om autism.

Autismforum

På Autismforums webbplats kan du läsa om autism och ta del av Habilitering & Hälsas stöd inom olika områden såsom kommunikation, samspel och vardagsfärdigheter.

Det här är autism - en introduktion
Autismforum

Ung och asperger

Ung och asperger är en webbplats för unga 16-25 år med en diagnos inom autismspektrumet (ASD). Här kan unga få kunskap om ASD, läsa om svårigheter och strategier och ta del av personliga berättelser.
Ung och asperger

Föräldrar med ASD

Föräldrar med ASD vänder sig till föräldrar med en diagnos inom autismspektrumet. På webbplatsen möter du föräldrar och får fakta och råd som förenklar vardagen inom följande områden: sociala livet med barn, mat och måltider samt mer kraft i vardagen.
Föräldrar med ASD - handbok för ett bättre familjeliv

 

Mottagningar inom Habilitering & Hälsa

Autismcenter små barn ger stöd och handledning till vårdnadshavare som har barn med autism i åldern 0-4 år. Även barnets ansvariga pedagog på förskolan kan få stöd.
Autismcenter små barn

Habiliteringscenter ger råd, stöd och behandling till barn och vuxna med varaktig funktionsnedsättning, bland annat autism.
Sök habiliteringscenter för barn eller vuxen

Habiliteringens kurs- och kunskapscenter erbjuder kurser, grupper och föreläsningar. De vänder sig till barn och vuxna med autism och deras anhöriga.
Habiliteringens kurs- och kunskapscenter

Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning om kommunikativt och kognitivt stöd. Här finns också en visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd och ett bibliotek.
Kommunikativt och kognitivt stöd
Visningsmiljö
Bibliotek

funka olika, podd

Podden Funka olika om autism

Podden Funka olika har flera avsnitt som berör autism ur olika aspekter. En del med fokus på hen som har diagnos, andra med fokus på de som är runt omkring, såsom föräldrar och partner. Lyssna på personliga samtal och råd från experter.