Habiliteringscenter Järva barn

Vi ger råd, stöd och behandling till barn 0-17 år med varaktig funktionsnedsättning och deras anhöriga. Vi vänder oss till boende i stadsdelen Järva (tidigare Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista) och Sundbybergs kommun.

Om vår mottagning

På ett habiliteringscenter tar vi emot barn med rörelsenedsättning, autism eller intellektuell funktionsnedsättning. Vi ger också stöd till vårdnadshavare och andra personer i barnets närmiljö. Habiliteringens insatser ska förebygga och minska de svårigheter som en funktionsnedsättning kan innebära. 

Vi arrangerar kurser, grupper och föreläsningar. Prata med ditt barn eller ungdoms behandlare för att få information om aktuella grupper.

Ansök om habilitering

Du som har bank-id ansöker för ditt barn via 1177:s e-tjänster på mottagningens sida. Barnet behöver ha en fastställd diagnos som styrker att hen tillhör habiliteringens målgrupp. En läkare eller psykolog kan också skicka en remiss. Det kostar ingenting att få habilitering.
Habiliteringscenter Järva barn på 1177.se

Om du inte kan ansöka via 1177 kan du fylla i och posta en ansökningsblankett. Vi tar inte emot ansökan via e-post.  
Ansökningsblankett för barn, 0-17 år

Avgift om du inte kommer till ett bokat besök

Vi tar ut en avgift på 400 kronor om du inte kommer till ett bokat besök eller om du lämnar återbud mindre än 24 timmar före besöket. Kommer du till den bokade tiden kostar det inget.

 

Kontakta Habiliteringscenter Järva barn

Poträtt av en pappa och ett litet barn i profil. De lutar sina pannor mot varandra.

Så går det till att få habilitering

Habiliteringen ger stöd och behandling inom flera områden, till exempel motorik, språk, kommunikation och dagliga rutiner. De habiliteringsinsatser barnet får ska utveckla eller kompensera för de förmågor som påverkas av funktionsnedsättningen. 
Habilitering för barn

Funka olika, podd, prata om funktionsnedsättning

Kulturella skillnader i synen på funktionsnedsättning

Till Habiliteringscenter Järva kommer framförallt patienter från länder utanför Europa. Vad är viktigt att tänka på i mötet med dem? Podden Funka olika har pratat med logopederna Agneta Siegmeyer och Anna Vedin, och med Rezan som tog sig till Sverige från Irak för att hjälpa sin dotter, som här fick diagnoserna IF och CP.