Tema: Matvanor

Illustration av ett huvud där hjärnans yta är täckt av grönsaker, glass och andra matvaror.

Välkommen till tema om matvanor

Ohälsosamma matvanor är vanligare bland personer med funktionsnedsättning. Ny kunskap och ökad medvetenhet inom hälso- och sjukvård, skola och LSS-verksamhet kan minska svårigheterna med mat och ätande.

Här hittar du artiklar, tips och råd om matvanor och ätande.

Dysfagi illustration

Forskning och utveckling

Screening visar att vården missar dysfagi 
Vårdgivare bör alltid utreda patienter i kända riskgrupper som inte själva larmar om ät- och sväljsvårigheter. 

Skolan skulle bli en hälsosam arena 
Inga sötsaker och mer motion – det var budskapet i interventionsstudien i en gymnasiesärskola. 

Fettrik kost kan minska epilepsianfall
Ketogen kost, som har mycket hög andel fett, är effektiv vid svårbehandlad epilesi, visar ny forskning.

En kundvagn som är fylld med mat.

Det vi äter - eller inte äter - påverkar hälsan

Vikten av bra matvanor
Mir och hans pappa Bosse lagar mat tillsammans. De ler och tittar på en stor plåt med pumpa som ska in i ugnen.

Mir fick hälsosammare vanor när han deltog i ett forskningsprojekt

Mir: "Peppra är min grej"
Receptsida från appen Matglad, med information om antal portioner och tillagningstid.

Appar ger stöd i matlagning

Appar som ger matglädje
Rozerin och hennes pappa sitter tillsammans vid matbordet.

Nu orkar Rozerin med hela skoldagen

Rozerin får mat via PEG
Tecknad bild av en skolmatsal.

Bättre matsal för alla

Så NPF-säkrar du skollunchen
Tecknad humoristisk bild av en tallrik med mat. Korv, ägg och grönsaker är upplagda så att de formar ett argt ansikte.

ARFID - ätstörning vanlig vid autism

ARFID - nytt namn på känd matstörning
Tidning, Funktion i fokus

Funktion i fokus om matvanor

Läs tidskriften Funktion i fokus, nr 4 2018