Appar som ger matglädje

Appen Matglad skapades i samarbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nu finns också MatGlad-helt-enkelt med film- och talstöd. Nästa steg är en matlagningsapp för personer som behöver TAKK, alternativ och kompletterande kommunikation, och spelappen GoGlad som lanseras våren 2021.

Appen med digitala recept
Digitala recept gillas av målgruppen som är vana smartphone-användare.

Det började med ett telefonsamtal från en kostpedagog inom sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad. Hon ville göra något som kunde inspirera personer med intellektuell funktionsnedsättning att laga god och hälsosam mat.

Margareta Frost Johansson, projektledare vid Hushållningssällskapet Väst, nappade direkt.

– Det ska vara enkelt att laga mat och alla ska kunna göra det. Målgruppen är van att använda smartphone så vi bestämde oss för att göra en app med vanliga kokbokskategorier som till exempel kött, fisk och vegetariskt, säger hon.

Över 200 000 nedladdningar

Konceptet testades av boende i grupp- och servicebostäder i Alingsås och Borås. De efterlyste genast en korvkategori och på deras begäran tillkom även frukost, efterrätter och fredagsmys. Arvsfonden beviljade pengar till projektet och tre år senare började den första appen sitt segertåg. Idag har den laddats ner över 200 000 gånger.

Alla rätter provlagades av Matgareta Frost-Johansson och pimpades av en matstylist innan de förevigades av en matfotograf, något som bemöttes med skepsis: ”Ska ni ha så fina bilder?”

– Klart vi ska. Den som tittar på bilderna ska känna ”wow vad gott”! Det är viktigt att maten ser aptitretande ut så man får lust att laga den.

Matglad 2.0 och ”pratkort”

Killarna fascinerades av det tekniska och började plötsligt gilla att laga mat.

– Många hör av sig till mig nu och vill ha en MatGlad 2.0 för de har lagat igenom alla recept flera gånger.

Teamet bakom apparna har också gjort en egen variant av TV4:s populära program Halvåtta hos mig, som de döpt till Välkommen på middag.

– Många är ensamma, och att äta tillsammans kan ge nya kompisar. Vi har tagit fram ”pratkort” med olika samtalsämnen som man kan använda om det blir tyst runt bordet, säger Margareta Frost-Johansson.

Efter önskemål från användare som ville läsa recepten på papper gjorde man också kokboken Matglad.

Stärker självkänslan

Margareta Frost-Johansson har arbetat som matkonsult hos anrika Hushållningssällskapet, som bildades 1791, i snart trettio år. När hon började låg fokus på ystnings- och styckningskurser, en skarp kontrast till den digitala värld hon numera rör sig i.

– Gensvaret är enormt, jag har aldrig tidigare blivit så uppskattad för något jag gjort.

Hushållningssällskapet har även utbildat särskilda matambassadörer som följer med på mässor och demonstrerar appen.

– Det är fantastiskt att se dem stå inför publik och visa hur den fungerar. Många har fått bättre självkänsla av att lära sig laga mat. Det har till och med uppstått kärlek, ett par i gruppen har förlovat sig, säger Margareta Frost-Johansson.

Appen MatGlad är på lätt svenska och i uppföljaren MatGlad-helt-enkelt stöttas användaren genom hela matlagningen med hjälp av filmsekvenser och talstöd.

Ny digital kokbok med TAKK

Nu leder Hushållningssällskapet Väst ett nytt utvecklingsprojekt där man tar fram en app för personer som behöver TAKK – tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.

Målgruppen är alla som har nytta av att använda TAKK i sin kommunikation, till exempel hörande personer med intellektuell funktionsnedsättning, tal- och språkstörningar eller förvärvad hjärnskada, samt pedagoger och elever i grund- och gymnasiesärskolan. 

– Till en början blir det fyra recept med filmade stegvisa instruktioner kompletterat med TAKK. Efterhand kan den omfattande databasen kompletteras med över 100 recept, säger Margareta Frost-Johansson.

Appen TAKK-for-maten utvecklas i nära samarbete med referens- och testanvändare ur målgruppen. Andra aktörer som deltar i projektet är särskolan i Borås, daglig verksamhet och särskolan i Alingsås samt Talking Hands och DART vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. TAKK-for-maten ingår i Vinnovas satsning på innovativa digitala hjälpmedel.

Spelapp lanseras våren 2021

Våren 2021 lanseras appen GoGlad, ett digitalt spel som ska göra livet rörligare och roligare. Appen liknar Pokémon Go men i stället för att leta figurer sår man frön och sköter om plantorna under promenader. Sedan kan man skörda det man odlat och använda råvarorna i en maträtt eller användas som betalningsmedel i en virtuell livsmedelsbutik.

– Spelet har också en social aspekt genom att koppla ihop användare som kan hjälpa varandra att ta hand om odlingarna.

GoGlad testas nu och förfinas av personer med olika funktionsnedsättningar och lanseras under 2021. MatGlad och MatGlad-helt-enkelt finns att ladda ner till smartphone och surfplatta från Appstore och Play. Det finns också webbversioner för båda apparna på matglad.nu.

Läs mer 

matglad.nu

goglad – för bättre livskvalitet

TAKK-for-maten – folder

 

Vill du läsa mer om matvanor?

Matvanor

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus

Senast ändrad 2023-06-02

Skribent: Anna-Britta Ståhl och Gunilla Eldh