Matvanor i podden Funka olika

För personer med funktionsnedsättning kan det vara stora problem med mat och ätande. För många med en neuropsykiatrisk diagnos är maten en utmaning. För andra grupper är övervikt och fetma ett stort problem. Varför är det så och vad kan man göra åt det? Podden Funka olika har gjort två avsnitt på temat matvanor.

Elisabet Wentz och Elina Johansson
Elisabet Wentz och Elina Johansson

Sambandet mellan ätstörning, autism och adhd

Över 10 procent av alla med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) har också problem med maten. En del får diagnosen ARFID (selektivt ätstörning eller restriktivt ätande), en ätstörning som inte är kopplad till vikten och utseendet. Hur kommer det sig och vad kan man göra åt det? Vi pratar med Elisabet Wentz, professor vid Sahlgrenska akademin och med Elina Johansson, verksamhetsledare på Attention Stockholm.


Lyssna på Sambandet mellan ätstörning, autism och adhd
44 minuter - avsnitt ett av två i serien Matvanor

 

Eva Flygare Wallén och Mir Serrander hemma hos Mir
Eva Flygare Wallén och Mir Serrander hemma hos Mir

Så kan personer med IF få bättre livsstil och hälsa

I det här avsnittet tar vi om hälsoläget hos personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt är vanligare i den här gruppen än i befolkningen som helhet. Varför är det så och vad kan vi göra åt det? Vi har åkt hem till Mir, som har Downs syndrom, för att prata om hans förhållande till och mat och hälsa. Eva Flygare Wallén, medicine doktor vid Akademiskt primärvårdscentrum, berättar hur hon jobbat för att förbättra hälsan för den här gruppen. 


Lyssna på Så kan personer med IF få bättre livsstil och hälsa
27 minuter - avsnitt två av två i serien Matvanor