Funktion i fokus möter

I varje nummer av tidningen Funktion i fokus möter du en känd person som är engagerad i frågor som rör funktionsnedsättningar.

Tony Attwood, psykolog och författare om autism

Funktion i fokus 2023, nr 1

Tony Attwood är psykolog, psykoterapeut och författare till ett stort antal böcker om autism. Efter 50 års arbete inom området är han fortfarande nyfiken på nya rön, senast ett tillstånd som kallas ”autistic burnout”.
Nestor som fortfarande är nyfiken

Fanny Ambjörnsson, professor och syster till Nadja

Funktion i fokus 2022, nr 1

Fanny Ambjörnsson är professor i genusvetenskap. Hennes liv förändrades när hennes syster Nadja föddes med svår funktionsnedsättning. Nadja blev 34 år. Hon har lärt Fanny mycket om livet och vad omsorgen om varandra betyder. 
Professorn som månar om det lilla livet

Henrik Harlaut, freeskiing

Funktion i fokus 2021, nr 2

Henrik Harlaut är en svensk världsstjärna inom freeskiing, en alpin sport där åkarna utsätter sig för stora faror. För att minska risken för hjärnskador inom sporten är han ambassadör för en ny typ av hjälmteknik. 
Världsstjärnan som vill volta säkert

Therése Lindgren, influerare 

Funktion i fokus 2021, nr 1

För många unga med till exempel autism, adhd, ångestsyndrom eller social fobi är sociala medier en livlina. Influeraren Therése Lindgren har över en miljon
följare på sin Youtube-kanal. Genom att berätta om sin egen psykiska ohälsa får hon andra att våga öppna sig.
Digital storasyster med egen erfarenhet

Stina Wirsén, illustratör och barnboksförfattare

Funktion i fokus 2020, nr 1

Med Nallegrisen, Lucia och Stor skildrar hon mänsklighetens variation. Stina Wirséns barnboksfigurer är älskade av både barn och vuxna. Följ med till hennes ateljé där författarporträtt, dockor och barnboksfigurer skapas.
I hennes värld är allla lite eljest!

Tilde Björfors, konstnärlig ledare för Cirkus cirkör

Funktion i fokus 2019, nr 2

Tilde Björfors, konstnärlig ledare, kunde ha blivit virtuos på lina. I stället grundade hon Cirkus Cirkör, en nycirkus där alla får ta plats och funktionsvariationer ses som en tillgång. Tilde vet hur mycket man växer som människa när man släpper den perfekta balansen.
Hon älskar att ta risker

Lars Lerin, konstnär

Funktion i fokus 2019, nr 1

Han var udda redan som barn och kände sig inte riktigt hemma någonstans. Trots sin blyghet och introverta natur har konstnären Lars Lerin blivit folkkär, mycket tack vare sina tv-program i serien Lerins lärlingar.
"Man måste gå emot sin rädsla" 

Olof Wretling, estradör, radiopratare och författare

Funktion i fokus 2018, nr 4

Han gör åter en bejublad turné med föreställningen Diagnoserna i mitt liv. För Funktion i fokus berättar han om en barndom som ”damp-unge” och hur mycket hans kärleksfulla familj betydde.
Han är dampungen som blev estradör 

Majgull Axelsson, författare

Funktion i fokus 2018, nr 1

I sin senaste roman ”Ditt liv och mitt” öppnar Majgull Axelsson dörren till de stora institutionernas epok där människor med psykiska funktionsnedsättningar utsattes för svåra kränkningar och övergrepp långt in på 1960-talet
Hon ger Tok-Lars upprättelse 

Malena Ernman, operasångerska

Funktion i fokus 2017, nr 2

Operasångerskan Malena Ernman berättar om hur familjens liv har förändrats efter dottern Gretas aspergerdiagnos.
Diagnosen förändrade allt 

Truls Nord, taktil fotograf

Funktion i fokus 2017, nr 1

Konstnären Truls Nord har skapat taktilt fotografi – bilder som kan kännas med fingertopparna. Han jobbade i flera år tillsammans med dövblinda fotografer för att ta fram bilder som kan ”kännas”. Nu har han utvecklat det taktila språket ytterligare.
Bilder som känns 

Danica Kragic Jensfelt, professor

Funktion i fokus 2016, nr 2

Robotforskaren Danica Kragic Jensfelt vill locka fram människan i maskinen. Hennes dröm är att skapa en robot som kan vara barnvakt till hennes son – och göra livet lättare för andra med särskilda behov.
Professor med passion