Vill du se andra temasidor?
Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden.
Matdagboken blev en vana redan när Mir Serrander deltog i ett hälsoprojekt under gymnasietiden. Han lagar gärna mat i familjens sommarhus och i sitt eget kök.
Det är en strålande, praktfull höstdag och stämningen är hög i det magnifika sommarhuset vid Mälaren. Lunchen inleds med hors d´oeuvre och pumpasoppa, därefter kommer viltfärsbiffar med gräddstuvad trumpetsvamp från ön och sauterade grönsaker från den egna köksträdgården.
– I dag är det min älskade mamma Lottens födelsedag och det är några här som vill hålla tal. Vi kan börja med dig Katja, säger Mir Serrander, 32 år, och slår ut med armarna mot sin storasyster.
När taffeln bryts och tårta och kaffe serveras i salongen, slår vi oss ner i solen på verandan. Mir erkänner villigt att han tycker om att stå i centrum och gärna tar ledarrollen. Det kan gälla att vara toastmaster som i dag, att guida gäster runt ön eller fördela arbetet när det ska röjas eller repareras.
– Jag älskar att hålla tal. Mat är ett annat intresse som jag har, till exempel olika matkulturer. Du kan fråga mig om vilken rätt som helst, jag vet vilket land den kommer ifrån. Jag vet också vilken mat som är nyttig och onyttig, säger han.
– Ja, o ja, det gör jag. Det finns en sak som är bra för mig, det är att jag går i min pappas fotspår och han är kock. När jag var 15–16 år fick jag börja jobba med honom på olika restauranger. Jag fick mala köttbitar i en stor köttkvarn och hacka lök i en lökhackningsmaskin. Man lär sig. Jag lär mig av min egen far, det gillar jag.
– Ja, ibland gör jag något snabbt och enkelt till kvällsfika, till exempel korv med bröd. Jag brukar också värma mat i mikron. En del från kylskåpet, en del som jag har lagt in i frysen.
– Om det är soppa kan jag hälla den i en kastrull och sätta på värmen på spisen. Isklumpen smälter och när jag smakar på soppan som pappa Bosse och jag har gjort smakar den ”perfect”.
– Ja, personalen på Sjövikens servicebostad lagar mat tillsammans med mig ibland, det kallas storkok, men en del saker gör jag själv. Jag kryddar min egen mat, peppra är min grej.
– Det var kul att vara med i forskningen med Eva Flygare Wallén, hon var också min skolsköterska. Vi brukade träffas i en minigrupp.
– Ja, det stämmer. Där skriver jag precis allt som jag äter varje dag, och varje år. Jag tog en paus ett tag för jag tyckte det var för jobbigt men nu är jag tillbaka. Det var min kompis Martin som sa åt mig att nej, nu måste du göra det här Mir. Det är bra att man kan se vad man har ätit.
– Ja, då mår jag jättedåligt, jag äter tills jag kräks och svimmar. Då får Bosse komma hem och hjälpa mig.
– Ja, man får lära sig rätt sätt att äta och vad som är fel. När man vill äta onyttigt, exempelvis chips eller hamburgare, det är bara på lördagar, ja! Nyttig mat ska man äta varje dag, det är exempelvis vegetarisk mat som min mamma äter, massor med grönsaker och quorn och massor med olika frukter förstås.
– Ja, de testar min muskelmassa och knäböj och sånt och så ska man knipa med skinkorna. Jag tränar på gym, och vet du vad, jag har en del redskap hemma också. Precis under mitt soffbord i tv-rummet har jag mina hantlar och min magträningsmaskin, säger Mir och klappar sig på magen.
Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus
2020-08-25