Dieter vid svårbehandlad epilepsi

Alla fyra dieter är ungefär lika effektiva och används alla i behandling av svårbehandlad epilepsi.

Klassisk ketogen diet (KD)

Den klassiska ketogena dieten (KD) består till 75–80 procent av fett och resten protein och kolhydrater. Dieten kräver att maten vägs upp noggrant i gram och man behöver ofta använda dataprogram för att kunna skapa måltider som fungerar.

Modifierad Atkinsdiet (MAD)

Den modifierade Atkinsdieten (MAD) utvecklades på Johns Hopkins sjukhus av Eric Kossoff och hans kollegor 2003 och består till 50 procent av fett och resten protein och kolhydrater. Dieten är kolhydratbegränsad till 10–15 gram för barn och 20 gram för vuxna, men inte proteinbegränsad.

Medel-kedje-triglyceriddiet (MCT)

Medel-kedje-triglyceriddieten (MCT) kan tillåta en något större andel kolhydrater eftersom man då byter ut de långa fettsyrorna i den klassiska ketogena dieten mot medellånga. De medellånga fettsyrorna ger nämligen en högre produktion av ketoner.

Låg-glykemiskt-indexterapi (LGIT)

Låg-glykemiskt-indexterapi (LGIT) tillåter intag av 40–60 gram kolhydrater per dag så länge kolhydraterna har ett glykemiskt index under 50. Dieten består till 50–60 procent av fett och 20 procent protein.

Källa: Parrish Winesett S et al. The ketogenic diet in pharmacoresistant childhood epilepsy. Expert Rev. Neurother. 2015; 15(6): 621–8. Kossoff EH et al. The Modified Atkins Diet Epilepsia 2008; 48(8);37­41.