Lagunens sinnesrum

Hos oss finns olika rum för sinnesstimulering. Rummen är utformade för att ge väcka nyfikenhet, ge trygghet och erbjuda val och möjlighet att vara aktiv eller slappna av. Detta skapar goda möjligheter för samspel mellan patient och medföljare. En plats där patienten är i fokus och där hen kan bli sedd och bekräftad.

Bakgrund till sinnesstimulerande rum

Användandet och utveckling av sinnesstimulerande rum startade i Holland på 1970-talet. Rummen användes för att erbjuda kravlös sinnesstimuli till personer med flerfunktionsnedsättning. Begreppet Snozelen började användas, en kombination av de två holländska orden för att utforska och slappna av.

Det finns vetenskapligt stöd för att rummens utformning tillgodoser hjärnans behov av sensorisk stimulans samtidigt som de ger möjligheter till ökad delaktighet och välbefinnande. I verksamhetsbeskrivningen ges en fördjupad kunskap om metoden och dess effekt. 

Beskrivning av verksamheten på Center för sinnesstimulering (pdf)

Vita rummet

I det vita rummet finns en tempererad vattensäng som gungar vid minsta rörelse. Här finns olika visuella effekter såsom lysande bubbelrör och en discokula som får ljusprickar att dansa på väggen. Glimrande fiberoptik lockar besökaren att utforska med sina händer. Här finns ett interaktivt bollhav som skiftar färg efter musiken eller om man kastar bollarna.

Bild på ett av Lagunens sinnesrum
Vita rummet

Naturrummet

Vårt naturrum hämtar sin inspiration från naturen. Här finns en tapet med skogsmotiv och inslag av träd. Här finns en vattensäng som ger värme och rörelse. Lövgungan ger en omslutande känsla och gungar sakta. Här finns ljuseffekter som bubbelrör, fiberregn samt projektor för bildspel eller film.

Mörka rummet

I det mörka rummet skapar en uv-belyst skog en lugn och spännande stämning. Här finns en stor vattensäng där man kan ligga och lyssna på musik eller kanske titta in i skogen och lyssna på naturljud. Ett fiberregn i olika färger lockar till att utforska med händerna. Här finns ett bubbelrör där man med hjälp av tryckkontakter kan välja färg på bubblorna. En belyst discokula skapar ljusprickar som kan sättas i rörelse och dansa längs väggarna.

Båtrummet

Här kan du sitta eller ligga bekvämt bland många kuddar. Gunga till ljudet av kluckande vågor och blicka upp mot stjärnhimlen i taket. En projektor visar film eller bild. Kanske kommer det en haj simmande förbi på väggen. I båtrummet finns även en musikpuff att sitta i som ger musikvibrationer. Här finns mycket att titta på. Ett stort bubbelrör som bubblar i olika färger och maneter som sakta dansar i sitt vatten. Man kan själv sätta fart på båten genom att dra i en tamp. Håll hårt i skeppskatten så kastar vi loss!

Båtrummet på Lagunen
Båtrummet

Musikrummet

I Lagunens musikrum är det möjligt att lyssna till eller själv skapa ljud och musik. I den mjuka musiksängen blir upplevelsen extra stark då ljudvibrationerna känns i hela kroppen, detta kan ge avslappning men även vara aktiverande. Här finns det även möjlighet att prova olika instrument, skapa ljud och spela tillsammans.

Rörelserummet

I rörelserummet kan man gunga både sittande och liggande. Sjunka ner på bolldynan som är skön att vila på men som också kan användas för att skapa rörelse. Här finns en relaxstol som gungar mjukt till lugn musik. En projektor projicerar ett vattenmönster på väggen som ständigt ändrar form. I rörelserummet finns många olika bollar och taktila material att undersöka. Det finns en stor väggspegel där man kan titta på sig själv när man hoppar och snurrar i Hoppoleken.

Rörelserummet på Lagunen
Rörelserummet

Rum för taktil massage/stimulering

På Lagunen finns möjlighet att få prova på taktil massage/taktil stimulering. Den taktila massagen aktiverar huden, stärker kroppsuppfattningen och ger möjlighet till avslappning och kommunikation. Vill du prova på taktil massage? Lämna en intresseanmälan till Lagunens personal. Det finns olja och handduk att låna om du som medföljare vill ge en hand/fotmassage i det sinnesrum som ni bokat.

Vill du prova på taktil massage? Lämna en intresseanmälan till Lagunens personal.

Kompletterande aktiviteter på Lagunen

Slingan

På Slingan kan man prova på eller träna att köra slingstyrd Akkaplatta.

Slingan

Massage

Vi erbjuder taktil stimulering/massage. Den taktila massagen aktiverar huden, stärker kroppsuppfattningen och ger möjlighet till avslappning och kommunikation.

Hoppolek

Hoppolek är ett aktivitetshjälpmedel som möjliggör hopp, snurr eller vibrationer som personen kan styra själv. Hoppolek består av en rund plattform där personen med eller utan ståskal kan stå. 

Ögonstyrning

Med hjälp av en ögonstyrningsdator kan personer med stora rörelsenedsättningar få möjlighet att prova ögonstyrda spel.

Tiro

Tiro är en specialanpassad elrullstol som ger möjlighet till egen rörelseupplevelse. Dess kraft och fart kan regleras så att det passar den som ska köra.

 

Fotograf/Illustratör: Yanan Li