- Temasidor
- Kort om funktionsnedsättningar
- Frågetjänst och rådgivning
- Bibliotek
- Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd
- Habilitering & Hälsas webbplatser
- Podden Funka olika
- Material att ladda ner
- Funktion i fokus
- Fakta och råd
- Temasidor
- Skola och NPF
- Befintlig sida: NPF-säkrad skola är bra för alla
NPF-säkrad skola är bra för alla elever
Källbrinksskolan i Huddinge kallar sig en NPF-säkrad skola och den gillas av alla elever, även de som inte har någon neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

På Källbrinksskolan i Huddinge utanför Stockholm, talas det rätt lite om diagnos och mer om behov. Det innebär bland annat att man inte måste ha en diagnos för att för att få tillgång till olika hjälpmedel.
– En förutsättning för att ”NPF-säkringen” ska fungera är att alla som arbetar på skolan har kunskap, säger Joanna Lundin, specialpedagog med inriktning på NPF.
Anlitat Attention
För att utbilda personalen har Källbrinksskolan anlitat Riksförbundet Attentions utbildningscenter och Joanna Lundin har föreläst för elever och lärare.
– Det handlar om att tänka om, att använda det man har på bästa sätt. Bemötande och förståelse är viktiga nycklar. Att ha en skolledare som har en tydlig vision och ett mål med NPF-säkringen, är också en förutsättning för att lyckas, säger hon.
Anpassade klassrum
På Källbriksskolan är många särskilda behov redan tillgodosedda genom det ”basutbud” som alla elever har tillgång till. Dit hör anpassningar i alla klassrum med bland annat stolar som fjädrar, ståbord, arbetsbås och sackosäckar.
– Många av eleverna är rastlösa och har oro i kroppen. Då kan det vara lättare att fokusera på uppgiften om man kan röra på sig och byta arbetsställning, säger Joanna Lundin.
Alla lärare på Källbrinksskolan ska ha en tydlig agenda för lektionen på tavlan. De ska förklara syftet med arbetsuppgiften som också ska ha tydlig början och tydligt slut.
Tydlig feedback
Eleverna ska också få tydlig feedback och till exempel få hjälp med att dela in arbetsuppgiften i mindre delar om det behövs. En genomgång får vara max tio minuter i sträck. Ska läraren prata längre får hen bryta av med något annat en stund.
– Hur mycket motorisk oro du än har i kroppen klarar du tio minuters genomgång, förutsatt att du kan se tiden tydligt. Därför är hjälpmedlet TimeTimer elevernas favorit, säger Joanna Lundin.
Vill du läsa mer om skola och NPF?
Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus
Privat bild