Moha har både synliga och osynliga diagnoser

Moha Frikraft, 29 år, har cerebral pares (CP). I vuxen ålder fick hon även diagnoserna adhd och autism. Många ser fortfarande bara hennes rullstol och inget annat.

Moha Frikraft
Moha Frikraft firade med tårta när hon fick diagnoserna autism och adhd. Foto: Anna Molander

När Moha Frikraft föddes trodde läkarna att hon varken skulle kunna sitta, gåeller tala men Moha har aldrig låtit funktionsnedsättningen hålla henne tillbaka. I dag är hon en influencer, föreläsare och författare.

Som 24-åring fick hon också de neuropsykiatriska diagnoserna adhd och autism.

– När jag fick det på papper så firade jag och mamma med tårta. Vi hade alltid vetat att jag hade något mer utöver CP­skadan.

Kaos efter lång skoldag

När Moha blev stressad eller kände sig missförstådd under uppväxten hamnade hon ibland i ett tillstånd som hennes mamma kallade ”kaos” eller ”tilt”. Det låste sig för Moha, både fysiskt och verbalt, och ibland fick hon panikångest. Det hände ofta på kvällarna efter en lång skoldag.

– Ingen trodde på mamma, alla såg ju bara att jag var glad i skolan.

Skolans och sjukvårdens fokus låg i stället på att Moha hade CP. Hon upplever att CP fortsätter att vara hennes ”huvuddiagnos” i mötet med sjukvården och myndigheter. Hon delar upp sina diagnoser i två delar: synliga och osynliga.

– Vissa ser mina fysiska handikapp och har en färdig bild av mig. Det är svårare med mina osynliga handikapp, det är lätt att missförstå mig.

Stark vilja och rak kommunikation

NPF-diagnoserna har ändå gjort skillnad i Mohas liv.

– Förr var jag en jobbig skitunge, nu förstår mina assistenter varför jag beter mig som jag gör. Jag är rak i min kommunikation, kanske lite för ärlig ibland, och det är alltid full fart i mitt liv.

Moha Frikraft har en stark vilja och hon vet vad hon behöver. Mötet med habiliteringen i samband med de neuropsykiatriska diagnoserna blev en besvikelse.

– Det var så styrt med en massa ramar för vilket stöd och hjälp man kan få. Det passade inte mig.I dag får jag hjälp hos en privat adhd­coach, hos henne kan jag både tala ut och få verktyg som gör mitt liv enklare, säger hon.

Vill du läsa mer om samtidiga diagnoser?

Artiklar, forskning och tips om samtidiga diagnoser.

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus