Rullstolens historia - från trähjul till mikrochip

Allt började med en okänd uppfinnare i Spanien i slutet av 1500-talet. Nu har den medeltida stolen på trähjul rullat in i hjärn-dator-åldern.

Illustration på rullstol från 1600-talet
Illustration på en av världens första rullstolar tillverkad av Stephan Faflers på 1600-talet. Foto: Germanisches Nationalmuseum, Graphische Sammlung. Illustration på en av världens första rullstolar tillverkad av Stephan Faflers år 1655.

Världshistoriens första kända rullstol skapades 1595 för landets kung, Philip II. Omkring ett halvt sekel senare byggde den tyske urmakaren Stephen Farfler en ny typ av stol. Den hade ett trehjuligt chassi och föraren drev den själv med handpedaler på ett drivhjul.

År 1783 skapade John Dawson en stol som vilade på två stora hjul och ett litet. Trots att den så kallade Bath-stolen inte var särskilt bekväm gjorde den succé och blev standard i början av 1800-talet. Under andra halvan av 1800-talet gjordes ständiga förbättringar av rullstolen. Bland annat utrustades den med gummidäck.

1916 sågs den första motordrivna rullstolen i London, men det skulle dröja till början av 1930-talet innan prototypen till dagens rullstol uppfanns av en amerikansk ingenjör. Det var en hoppfällbar stol i stål som gav företaget Everest & Jennings monopol på marknaden för rullstolar under många år. Everest & Jennings var också först med storskalig tillverkning av den eldrivna rullstolen från mitten av 1950-talet.

Sedan dess har många varianter av snabba, smidiga och lättmanövrerade rullstolar tillverkats, inte minst för sport-och idrottsutövare. Moderna rullstolar styrs med joystick som också kan användas för att styra datorn eller Ipaden.

Den senaste revolutionen inom rullstolens utformning och funktion kan vara tekniken som kallas BCI eller hjärn-dator-gränssnitt. Den bygger på en uppfinning av neurologen John Donoghue, BrainGate. Från mikrochip implanterade i hjärnan skickas kommandon till rullstolens styrsystem.

Skribent: Gunilla Eldh

Fotograf/Illustratör: Germanisches Nationalmuseum, Graphische Sammlung