Douglas och assistanshunden Rocky

Labradoren Rocky har förändrat tioårige Douglas Lernbergers liv. Assistanshunden har fått honom att öppna sitt hjärta för lillasyster Siri och att klara vardagsbestyren bättre. Artikeln har tidigare publicerats i tidningen Funktion i fokus nr 1, 2019.

Assistanshunden och pojke med autism
Foto: Katja Ragnström Assistanshunden Rocky sitter bredvid Douglas i soffan.

Douglas, som fick diagnosen autism och språkstörning när han var fyra år, är ingen vän av ord. Men han har alltid tyckt om hundar och Rocky hann knappt flytta in förrän den tidigare så inbundne Douglas överraskade sina föräldrar genom att släppa in lillasyster i sitt liv.

–Han tog plötsligt kontakt med Siri. De pratade och skrattade och vi blev helt tagna på sängen! Vi hade förväntat oss att Rocky skulle ha en lugnande effekt, att han skulle göra att Douglas fick kontakt med sina känslor var helt oväntat, berättar mamma Sara.

–Douglas har också blivit mer självständig, nu klarar han till och med av att vara ensam en stund tillsammans med Rocky. Han tål också förändringar bättre, och är öppnare, både socialt och känslomässigt.

Känsloutbrott och låsningar

Före Rockys tid var morgonrutinen ofta en mardröm. Syskonen stressade varandraoch känsloutbrott och låsningar var regel. Och känslan av misslyckande tärde hårt på Douglas självförtroende. I dag sover Rocky
i Douglas säng och väcker honom med blöta pussar och kärleksfulla buffar.

–Det bästa med Rocky är att leka och kela. Livet var tråkigt innan han kom, säger Douglas.

Douglas går nu i en särskild undervisningsgrupp tillsammans med två andra
elever med neuropsykiatrisk diagnos.

–Om Douglas visar tecken på att vilja stanna hemma från skolan säger jag till
Rocky att han snart ska få följa med Douglas till taxin och vinka av honom. Då bryts Douglas oro och motstånd. Rocky är en oslagbar motivator!

Rocky noterar hur Douglas mår

När Douglas kommer hem är han ofta mentalt trött och behöver vila. Rocky håller sig hela tiden i hans närhet och noterar hur han mår, och numera avlöper även kvällsrutinen utan energislukande utbrott.

–Vi är övertygade om att den trygghet och närhet som han tankar av Rocky på nätterna har lett till de framsteg Douglas gjort.

Sara fick idén att skaffa en hund till Douglas en kväll för två år sedan
när de mötte några som var ute och rastade två stora, svarta labradorer. Den ene sökte sig direkt till Douglas och höll konstant kroppskontakt med honom och det visade sig vara en besökshund som arbetar inom skolan.

–Hundens matte frågade om Douglas möjligen hade autism. Hon hade noterat att Maja, som hunden hette, gått in i så kallat arbetsläge i mötet med honom och när de skulle skiljas fick hon kommendera Maja ur tjänst igen.

Assistanshundar nytt hjälpmedel

Sara kontaktade både kommunen och Försäkringskassan och frågade om de
kunde ge bidrag till en assistanshund. Assistanshundar för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är relativt nytt i Sverige och svaret blev nej, de hade aldrig hört talas om den sortens hundar.

–En specialtränad hund kostar mellan 160 000 och 200 000 kronor. Vår ekonomi var hårt trängd efter de problematiska åren med Douglas. Till sist sa en väninna att jag borde starta en egen insamling för att få råd att skaffa en hund.

Borde vara lika självklart som ledarhund

Sara och hennes man kände sig inte helt bekväma med det, men Douglas mådde allt sämre och till sist såg de ingen annan utväg. Och pengarna strömmade in, de fick in 100 000 kronor på mindre än ett halvår. På köpet blev det kärlek vid första ögonkastet i mötet med den första hunden som de träffade hemma hos en hundtränare.

–På mindre orter kan det vara svårt att rekrytera personal som LSS-avlastning i hemmet. Då kan en hund vara ett fantastiskt alternativ. Det stödet borde vara lika självklart som ledarhundar för synskadade.

Douglas och assistanshunden Rocky
Foto: Katja Ragnstam Douglas och assistanshunden Rocky.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus 1, 2019. 

Skribent: Anna-Britta Ståhl

Fotograf/Illustratör: Katja Ragnstam