"Det handlar om värdighet"

Allt fler behöver hjälpmedel och funktionella möbler hemma. För Britt Monti, tidigare kreativ ledare på Ikea, är det självklart att de ska ha snygg design.

En bild på en kvinna som läser på sin mobil i en fåtölj
Britt Monti i fåtöljen Omtänksam. Foto: IKEA Britt Monti sitter i en fåtölj och läser på sin mobil

Vi blir allt äldre och många med olika funktionsnedsättningar bor kvar hemma. Därför kommer behovet av hjälpmedel och funktionella möbler för hemmiljö att öka – och de ska vara smarta, snygga och smidiga. Den trendspaningen gjorde Britt Monti redan i början av 2000-talet.

På Ikea of Sweden där hon var kreativ ledare till i våras var ergonomer, arbetsterapeuter och personer med funktionsnedsättning viktiga när nya produkter skulle tas fram. När hon själv fick stroke för några år sedan blev det här med hjälpmedel personligt.

– Jag har verkligen fått uppleva hur det är att ha en funktionsnedsättning. En sak som slog mig då var hur fula och klumpiga hjälpmedel ofta är. Men att ha en funktionsnedsättning innebär ju inte att man inte vill ha det vackert omkring sig. Det handlar om värdighet. Varför ska man nöja sig med fula saker för att man behöver extra hjälp?

Saker som funkar för alla

Ett problem är att hjälpmedel sällan är utformade för hemmiljöer, utan för offentliga miljöer, sjukhem och äldreboenden, menar hon.

– Det kan vara enorma grejer i plast. Då blir det bara funktion, ingen estetik eller design. Det där klarar jag inte av. Jag vill inte ha specialgjorda saker, jag vill ha saker som funkar för alla.

Små saker kan göra stor skillnad

Ett av hennes favoritexempel på design som är bra för alla är kollektionen Omtänksam som togs fram under Britt Montis tid på Ikea. I den ingår en fåtölj som är lättare att komma ner i och upp ur, har avtagbar klädsel och lösa armstödsskydd som kan tvättas i maskin.

– Och den har fickor där man kan ha viktiga saker nära till hands, som till exempel mediciner och mobiltelefon. Små saker kan göra stor skillnad, säger hon.

– På Ikea tog vi också fram snygga stänger att hålla sig i eller att hänga saker på. Man kunde ha dem diagonalt vid sängen eller i hallen när man ska sätta på skorna, och de var mattlackade så inte kläder halkade av. De var av rostfritt
stål i olika färger med skydd för skruvarna så de inte rostar i till exempel badrum.

Material som anpassar sig efter kroppen

En annan favorit är dynan som är designad för personer som måste sitta länge, till exempel på grund av rörelsenedsättning. Den består av memoryskum, som anpassar sig efter kroppen, och har antihalkmaterial på undersidan.

– När vi lät folk i huset testa prototypen ville ingen lämna tillbaka dynan. Det är ännu ett exempel på att det som är bra design för personer med särskilda behov är bra för alla.

När produkterna testades av så kallade fokusgrupper kunde resultatet förvåna.

– När vi testade exempelvis vattenglas fick vi ett väldigt tydligt resultat – det var bara ett enda glas som var bra för alla. Om vi inte haft fokusgruppen hade vi kanske tagit ett annat glas som vi trodde var greppvänligt.

Ta vara på funktionell svensk design

Britt Monti har nyligen ­flyttat från en lägenhet i Stockholm till en gård i Skåne.

– Jag behöver lära mig nya saker annars är det lätt att bli för bekväm och passiv. Nu har jag köpt en gård med en stor lada som behöver renoveras, så nu kommer jag ha fullt upp med att lära mig ta hand om huset och trädgården och livet på landet.

– Jag gillar utmaningar och att utforska nya saker. Jag kanske öppnar den loppis som jag själv saknat, som tar vara på funktionell svensk design, där det varken finns skräp eller dyra antikviteter.

Skribent: Gunilla Eldh