Samtalsmottagning för anhöriga

Samtalsmottagningen vänder sig till dig som har behov av en fördjupad terapeutisk samtalskontakt och är anhörig till någon som tillhör habiliteringens målgrupp. Vi är ett komplement till anhörigstödet på ett habiliteringscenter.

Samtalen hos oss kan till exempel handla om att kunna hitta sätt att förhålla sig till känslor som oro, sorg, ilska och otillräcklighet. De kan också handla om påfrestningar i relationen eller om tidigare händelser i livet som nu känns viktiga att prata om.

Vi som arbetar i samtalsmottagningen för anhöriga är psykologer och socionomer. Vi är vana vid att möta anhöriga i svåra situationer. 

Minderåriga anhöriga från 15 år är välkomna efter bedömning och tillsammans med föräldrar. I första hand rekommenderar vi syskongrupperna som erbjuds vid habiliteringscenter. Vårdcentralen kan också hjälpa dig.

För att få parsamtal hos oss behöver båda två vara anhöriga till någon med funktionsnedsättning, till exempel föräldrar. Parsamtal där ena partnern har diagnos hänvisar vi till kommunens familje- eller parrådgivning. Dock kan du som partner till någon med diagnos få individuellt stöd via habiliteringen.

Ansök till oss 

Du behöver ingen remiss för att komma till oss. Du kan ringa direkt. Du kan också ansöka via 1177.se. Observera att vi inte tar emot ansökningar via e-post. 

Telefon: 08-123 351 00

Efter ansökan

När vi fått din ansökan kontaktar en av våra behandlare dig för ett första bedömningssamtal per telefon.

Väntetiden för att få en samtalskontakt varierar beroende på hur många som önskar samtalsstöd. 

När du erbjudits en samtalstid diskuterar du tillsammans med din behandlare vad du önskar få ut av samtalen och hur ofta ni ska träffas. Du väljer om du vill komma själv, tillsammans med din partner eller med någon annan anhörig.

Ung kille samtalar med en man

Habiliteringens stöd till anhöriga

Du som är förälder, syskon, partner eller barn till en person med funktionsnedsättning kan få stöd för ditt eget mående. De flesta av Habilitering & Hälsas mottagningar ger stöd till anhöriga. Du ska i första hand kontakta den mottagning där din anhöriga får stöd, exempelvis ett habiliteringscenter. Insatserna på Habiliteringens anhörigcenter är ett komplement.