Syskonens situation lyfts i podden Funka olika

Att ha ett syskon med funktionsnedsättning påverkar en hela livet. Många tar ett stort ansvar hemma och kan ha svårt att själva ta plats i familjen. Man både oroar sig för och känner skuld i förhållande till sitt syskon. Podden Funka olika belyser syskonens situation.

Lotta, Vilma och Tuva Frécon
Lotta, Vilma och Tuva Frécon. Foto: Lotta Frécon

Växa upp med ett syskon med funktionsnedsättning

I det här programmet träffar vi åttaåriga Tuva, syster till Vilma som är 11 år och har den sällsynta diagnosen Smith-Lemli-Opitz syndrom (SLO). Vi pratar också med deras mamma Lotta Frécon och kurator Jenny Rosendahl om hur det kan vara att växa upp med ett syskon som är i behov av mycket stöd.


Växa upp med ett syskon med funktionsnedsättning
41 minuter - avsnitt ett av två i serien Syskon

 

Livet som vuxet syskon till någon med funktionsnedsättning

ÅsaSara Hoas och Henrik Holmer berättar hur det påverkat dem och deras livsval att växa upp med ett syskon som har funktionsnedsättning. ÅsaSara har gått i syskongrupper för vuxna. Henrik skildrar sin och andra syskons situation i pjäsen Skuggsyskon. I programmet pratar vi också med Rakel Lornér, projektledare för Projekt Vuxensyskon som uppmärksammar de vuxna syskonen.


Livet som vuxet syskon till funktionsnedsattta
41 minuter - avsnitt två av två i serien Syskon

Fler serier med fokus på att vara anhörig

Anhörig och nära
Nära och anhöriga till personer med funktionsnedsättning delar med sig av sina egna historier för Christina Renlund – psykolog och psykoterapeut.

Mor- och farförälder
Att få barnbarn med funktionsnedsättning väcker många känslor och kan ibland leda till kris. Som mor- och farförälder är man ofta nära familjen, men får inte alltid det stöd man själv kan behöva. I fyra avsnitt lyfter vi denna viktiga men ibland bortglömda grupp.

Partner
Tre program om hur det kan vara att ha en relation med någon som har adhd eller autism. Vi träffar samtalsterapeuter och par som delar med sig av sin situation.