Mor- och farföräldrar i podden Funka olika

Att få barnbarn med funktionsnedsättning väcker många känslor och kan ibland leda till kris. Som mor- och farförälder är man ofta nära familjen, men får inte alltid det stöd man själv kan behöva. Både för att hantera sin egen sorg och rollen som mor- och farförälder, i relationen till det vuxna barnet och hens familj. I fyra avsnitt lyfter podden Funka olika denna viktiga, men ibland bortglömda grupp.

Monica Klasén McGrath och Maria Segerman
Monica Klasén McGrath och Maria Segerman

När ens barnbarn har funktionsnedsättning

Att få barnbarn längtar många efter, men vad händer när det inte blir som förväntat? Vi träffar Maria Segerman, mormor till Albin som har diagnoserna adhd, autism och trotssyndrom, och Gert Nilsson, farfar till Marcus som har svår intellektuell funktionsnedsättning. Tillsammans med journalisten och författaren Monica Klasén McGrath, som skrivit en bok om att ha ett annorlunda barnbarn, pratar vi om hur det är att vara mor- och farförälder till ett barnbarn med funktionsnedsättning.


Lyssna på När ens barbarn har funktionsnedsättning
31 minuter - avsnitt ett av fyra i serien Mor- och farförälder

 

Helena Larsson och Ylva Nilsson
Helena Larsson och Ylva Nilsson

Bra stöd för att hitta din roll

Att få ett barnbarn med funktionsnedsättning väcker många känslor och kan ibland leda till kris. Som mor- och farförälder kan man behöva någon att prata med för egen del, och hjälp i sin roll i förhållande till sitt barn, och barnbarn. Ylva Nilsson, psykolog och psykoterapeut, ger samtalsstöd och Helena Larsson, kurator, håller i gruppträffar för mor- och farföräldrar.


Lyssna på Bra stöd för att hitta din roll
24 minuter - avsnitt två av fyra i serien Mor- och farförälder

 

Gabriela, Julieta, Isabelle och Jane
Gabriela Suhoschi, Julieta Ohlsén, Isabelle Andersson och Jane Johansson

Vara ett stöd för sitt barn

Hur påverkas relationen mellan barn och förälder när barnbarnet har funktionsnedsättning? I det här programmet träffar vi två mammor tillsammans med sina mammor och pratar om hur man stöttar varandra i livet med funktionsnedsättning. Möt Julieta Ohlsén, Gabriela Suhoschi, Jane Johansson och Isabelle Andersson.


Lyssna på Vara ett stöd för sitt barn
37 minuter - avsnitt tre av fyra i serien Mor- och farförälder

 

Irma Asplund och Josiane Mattisson
Irma Asplund och Josiane Mattisson

Träffa andra som har barnbarn med funktionsnedsättning

I det här programmet möter vi deltagare i samtalsgrupper för mor- och farföräldrar, Irma Asplund från Autism- och Aspergerföreningen i Stockholm och Josiane Mattisson från RBU, (Rörelsehindrade barn och ungdomar ). Vad pratar man, och vilket stöd kan man få av att träffa andra som också har barnbarn med funktionsnedsättning?


Lyssna på Träffa andra som har barnbarn med funktionsnedsättning
20 minuter - avsnitt fyra av fyra i serien Mor- och farförälder

funka olika, podden, partner

Fler serier om att vara anhörig

Partner
Tre program om hur det kan vara att ha en relation med någon som har adhd eller autism. Vi träffar samtalsterapeuter och par som delar med sig av sin situation. 

Syskon
Vi tar upp hur det är att växa upp med ett syskon som har funktionsnedsättning och hur man kan göra för att det ska bli så bra som möjligt för syskonet utan diagnos.  

Anhörig och nära
Nära och anhöriga till personer med funktionsnedsättning delar med sig av sina egna historier för Christina Renlund – psykolog och psykoterapeut.