Vara partner till någon med adhd eller autism i podden Funka olika

Inga parförhållanden är problemfria men att leva med någon som har autism eller adhd kan var extra utmanande. Vi träffar en socionom, en psykolog och par där en av parterna har NPF för att prata om hur diagnoserna påverkar relationen och hur man ändå kan få det att fungera.

Åsa Rehnman och Lena Westholm
Åsa Rehnman och Lena Westholm

Vara partner till någon med autism eller adhd

Inga parförhållanden är problemfria men att leva med någon som har autism eller adhd kan var extra utmanande. Hur påverkar funktionsnedsättningen relationen och vardagen för partnern som inte har diagnos? Vi pratar med psykologen Lena Westholm och socionomen Åsa Rehnman, som ger stöd till partners.


Lyssna på Vara partner till någon med autism eller adhd
31 minuter - avsnitt ett av tre i serien Partner

 

Jeanette och Andreas Lilja
Jeanette och Andreas Lilja

Det blir aldrig tråkigt

Par där ena parten har adhd separerar i högre utsträckning, men idag träffar vi några som går emot statistiken. Andreas och Jeanette Lilja har hållit ihop i över tjugo år. Vad är hemligheten bakom det? Psykologen Lena Westholm är med och berättar vilka områden som kan vara viktiga att jobba med, för att det ska fungera även för den utan diagnos.


Lyssna på Det blir aldrig tråkigt
42 minuter - avsnitt två av tre i serien Partner

Anna Bergström och Patrik Ferm

Vi växer tillsammans hela tiden

Vanligt för personer med autism är att ha svårt för förändring, socialt samspel och att sätta sig in i andra människors perspektiv. Hur fungerar det i en relation? Anna Bergström har varit tillsammans med Patrik Ferm, som har asd och adhd, i 18 år. Tillsammans med socionomen Åsa Rehnman, som har stor erfarenhet av att ge stöd till par, och partners, där ena har autism pratar vi om hur autismen kan påverka i en relation.


Lyssna på Vi växer tillsammans hela tiden
45 minuter - avsnitt tre av tre i serien Partner

Lisa, Hanna och Sofia i podden Funka olika

Fler serier om relationer

Dejtingtips för dig med autism
Det kan vara kul att dejta men också krävande. Att förstå och tolka andra är inte lätt för någon, än mindre om du har autism. Vi pratar med författarna och en testläsare av en dejtinghandbok för personer med autism.

Syskon
Vi tar upp hur det är att växa upp med ett syskon som har funktionsnedsättning och hur man kan göra för att det ska bli så bra som möjligt för syskonet utan diagnos.  

Mor- farförälder
Att få barnbarn med funktionsnedsättning väcker många känslor och kan ibland leda till kris. Som mor- och farförälder är man ofta nära familjen, men får inte alltid det stöd man själv kan behöva. I fyra avsnitt lyfter podden Funka olika denna viktiga, men ibland bortglömda grupp.

Anhörig och nära
Nära och anhöriga till personer med funktionsnedsättning delar med sig av sina egna historier för Christina Renlund – psykolog och psykoterapeut.