Döden som tema i podden Funka olika

I fyra program tar vi upp temat döden. Hur kan man leva vidare med sorgen när ens barn dör i ung ålder? Och hur planerar man som förälder för att ens vuxna barn med funktionsnedsättning ska klara sig när man själv dör?

Anna Pella och Agnes
Anna Pella och Agnes. Foto: Anders Pella

Livet med ett barn som kommer att dö ung

Hur är det att leva med ett barn som föds svårt sjuk, som kommer att dö ung?  I det här programmet berättar Anna Pella, vars dotter Agnes föddes med en svår hjärnskada, om tiden efter beskedet och hur hon hanterat det genom livet. Läkarna trodde först inte att Agnes skulle överleva. Idag är hon 16 år, men varje förkylning utgör fortfarande ett hot.


Lyssna på Livet med ett barn som kommer att dö ung
29 minuter - avsnitt ett av fyra i serien Döden

 

Att förlora sitt barn

Hur tar man sig igenom att ens barn dör i ung ålder? Suzanne Runesson, kurator på Lilla Erstagården, stöttar familjer under deras barns sista tid i livet. Anna Linells dotter dog när hon var 16 år. Anna berättar om tiden då och hur hon mår idag.


Lyssna på Att förlora sitt barn
35 minuter - avsnitt två av fyra i serien Döden

 

När jag inte längre finns kvar

Att ha ett vuxet barn med stort stödbehov kan göra det extra svårt att som förälder bli gammal och tänka på när man inte längre finns där. Hur ser oron ut och hur förbereder man sig och sitt barn för denna förändring? Vi pratar med Agneta Blomberg, förälder till 33-åriga Emelie, och psykoterapeuten Camilla Grünbaum.


Lyssna på När jag inte längre finns kvar
29 minuter - avsnitt tre av fyra i serien Döden

 

Hur tryggar jag mitt barns framtid? – Juristen svarar

Som förälder till ett barn med funktionsnedsättning är det viktigt att i god tid planera för hur det ska bli för barnet när man själv dör. Familjejuristen Carola Erixon Gyllenmyr svarar på lyssnarfrågor och guidar oss i hur man med hjälp av juridiken kan förbereda på bästa sätt. Alltifrån god man till hur man kan tänka kring fördelning om det finns syskon. 


Lyssna på Hur tryggar jag mitt barns framtid? - Juristen svarar
38  minuter - avsnitt fyra av fyra i serien Döden