Unga med NPF i podden Funka olika

Hur är det att vara ung med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? I samverkan med riksförbundet Attention har vi gjort en samtalsserie med ungdomarna Molly 11 år, Moa 16 år och Smilla 15 år som lever med diagnoserna autism, adhd, språkstörning och PANS/PANDAS. 

Smilla, Moa och Molly
Smilla, Moa och Molly

”Vem vill vara normal?”

I det här programmet berättar Molly, som har adhd och atypisk autism, om sin diagnos och vad den innebär för henne. Molly, Moa och Smilla pratar om relationer till kompisar och familj, och om fördomar de möter. 


Lyssna på  ”Vem vill vara normal?”
23 minuter – avsnitt ett av tre i serien Ungas röst

 

”Jag ville visa mina lärare vad jag kunde”

I det här programmet lär vi känna Moa lite närmare. Hon berättar hur det är att ha en språkstörning och pratar tillsammans med Molly och Smilla om skolan och vad som är viktigt för att det ska fungera där.


Lyssna på ”Jag ville visa mina lärare vad jag kunde”
23 minuter – avsnitt två av tre i serien Ungas röst

 

"Jätteskönt när en läkare tar det på allvar"

Smilla berättar vad PANS/PANDAS är och hur det är att leva med det. Smilla har haft mycket läkarkontakter genom åren och pratar med Moa och Molly om hur det varit. 


Lyssna på "Jätteskönt när en läkare tar det på allvar"
17 minuter – avsnitt tre av tre i serien Ungas röst

 

Serier och avsnitt om autism i Funka olika

Autism utan intellekuell funktionsnedsättning
Poddens allra första avsnitt tar upp hur det är att leva med autism utan IF. Hör psykologen SvenOlof Dahlgren och Jill Carlberg, som fick diagnosen Asperger syndrom som ung.

Autism och annan diagnos
Många med autism har även ytterligare diagnoser. Runt 25 procent har samtidigt diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (IF) och så många som 40 procent har autism i kombination med adhd. I den här serien fördjupar vi oss i hur det kan vara att ha fler diagnoser.

Annorlunda perception
Att vara över- eller underkänslighet för sinnesintryck är vanligt vid autism. Vi tar vi reda på hur det är att ha en annorlunda perception och får  tips och strategier på hur man kan skärma av överbelastande intryck.

Selektiv mutism och språkstörning
Många barn med autism har även selektiv mutism och språkstörning. Vi pratar med föräldrar till barn med diagnoserna och med logopeder om hur man kan jobba med det.

Kompisar och fritid
Att ha något att göra på fritiden är viktigt för att må bra, liksom att ha någon att vara med. Vi pratar med en psykolog om hur man kan hjälpa barn med autism med detta.

Lek och samspel
Genom lek lär sig barnet att visa hänsyn och samspela med andra och nya färdigheter. I två program tar vi upp hur man kan öva på detta med barn som inte ser poängen med att leka och samspela på andras villkor.

Ung med NPF
Tillsammans med riksförbundet Attention har vi gjort en samtalsserie med ungdomar som lever med diagnoserna autism, adhd, språkstörning och PANS/PANDAS. 

Äldre med adhd och autism
Att få diagnos som äldre kan innebära en lättnad och ge en förklaring till hur man fungerar. Det kan också vara en sorg att förstå att livet hade kunnat se annorlunda ut man fått hjälp och förståelse tidigare. Vi träffar två som fått diagnos i 50-årsåldern och projektledaren för en studie om att åldras med NPF.

Vara partner till någon med autism eller adhd
Inga parförhållanden är problemfria men att leva med någon som har autism eller adhd kan var extra utmanande. Vi träffar par där en av parterna har NPF och pratar om hur diagnosen påverkar och vad som är viktigt för att få relationen att fungera. 

Dejtingtips för dig med autism
Det kan vara kul att dejta men också krävande. Att förstå och tolka andra är inte lätt för någon, än mindre om du har autism. Vi pratar med författarna och en testläsare till en dejtinghandbok för personer med autism.

Könsdysfori
Könsdysfori vid samtidig autism blir allt vanligare hos de som söker könsbekräftande vård. Hör tjugoåriga Elias Rose Gordon, transmaskulin som har autism, och Hanna Bergman, psykolog på Stockholms mansmottagning.