Autism utan intellektuell funktionsnedsättning i podden Funka olika

I tre avsnitt pratar psykologen SvenOlof Dahlgren och Jill C. Faulkner om hur det kan vara att leva med autism, utan intellektuell funktionsnedsättning. Jill fick diagnosen Asperger syndrom som tioåring. Vilka myter och fördomar finns det, hur kan omvärlden se ut för någon som har autism och vad kan omgivningen göra för att stötta? 

SvenOlof Dahlgren
SvenOlof Dahlgren

Myter och fördomar

Kan en person med autism förstå ironi och är alla med autism överintelligenta? Det här programmet svarar på frågor och tar upp myter och fördomar om autism.


Lyssna på Myter och fördomar
50 minuter - avsnitt ett av tre i serien Autism

 

Att vara från en annan planet

Hur ser en person med autism på sin omvärld? Och vad kan omgivningen göra för att underlätta för personer med autism? Psykolog SvenOlof Dahlgren och Jill C. Faulkner, som fick diagnosen Asperger syndrom när hon var tio år, samtalar om autism och ”kulturkrockar”.


Lyssna på Att vara från en annan planet
53 minuter - avsnitt två av tre i serien Autism

 

Att vara anhörig, vän eller jobbarkompis

Vad är viktigt att tänka på i förhållande till någon som har autism? Vad kan du göra för att underlätta och minska stress och utbrott? Psykolog SvenOlof Dahlgren och Jill C. Faulkner ger tips till närstående.


Lyssna på Att vara anhörig, vän eller jobbarkompis
57 minuter - avsnitt tre av tre i serien AutismSerier och avsnitt om autism i Funka olika

Autism utan intellekuell funktionsnedsättning
Poddens allra första avsnitt tar upp hur det är att leva med autism utan IF. Hör psykologen SvenOlof Dahlgren och Jill Carlberg, som fick diagnosen Asperger syndrom som ung.

Autism och annan diagnos
Många med autism har även ytterligare diagnoser. Runt 25 procent har samtidigt diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (IF) och så många som 40 procent har autism i kombination med adhd. I den här serien fördjupar vi oss i hur det kan vara att ha fler diagnoser.

Annorlunda perception
Att vara över- eller underkänslighet för sinnesintryck är vanligt vid autism. Vi tar vi reda på hur det är att ha en annorlunda perception och får  tips och strategier på hur man kan skärma av överbelastande intryck.

Selektiv mutism och språkstörning
Många barn med autism har även selektiv mutism och språkstörning. Vi pratar med föräldrar till barn med diagnoserna och med logopeder om hur man kan jobba med det.

Kompisar och fritid
Att ha något att göra på fritiden är viktigt för att må bra, liksom att ha någon att vara med. Vi pratar med en psykolog om hur man kan hjälpa barn med autism med detta.

Lek och samspel
Genom lek lär sig barnet att visa hänsyn och samspela med andra och nya färdigheter. I två program tar vi upp hur man kan öva på detta med barn som inte ser poängen med att leka och samspela på andras villkor.

Ung med NPF
Tillsammans med riksförbundet Attention har vi gjort en samtalsserie med ungdomar som lever med diagnoserna autism, adhd, språkstörning och PANS/PANDAS. 

Äldre med adhd och autism
Att få diagnos som äldre kan innebära en lättnad och ge en förklaring till hur man fungerar. Det kan också vara en sorg att förstå att livet hade kunnat se annorlunda ut man fått hjälp och förståelse tidigare. Vi träffar två som fått diagnos i 50-årsåldern och projektledaren för en studie om att åldras med NPF.

Vara partner till någon med autism eller adhd
Inga parförhållanden är problemfria men att leva med någon som har autism eller adhd kan var extra utmanande. Vi träffar par där en av parterna har NPF och pratar om hur diagnosen påverkar och vad som är viktigt för att få relationen att fungera. 

Dejtingtips för dig med autism
Det kan vara kul att dejta men också krävande. Att förstå och tolka andra är inte lätt för någon, än mindre om du har autism. Vi pratar med författarna och en testläsare till en dejtinghandbok för personer med autism.

Könsdysfori
Könsdysfori vid samtidig autism blir allt vanligare hos de som söker könsbekräftande vård. Hör tjugoåriga Elias Rose Gordon, transmaskulin som har autism, och Hanna Bergman, psykolog på Stockholms mansmottagning.