Språkstörning och selektiv mutism i podden Funka olika

Podden Funka olika: I två avsnitt tar vi upp diagnoser som påverkar förmågan att tala, selektiv mutism och språkstörning. Vi pratar med föräldrar som berättar hur det fungerar för deras barn och med logopeder om hur man kan jobba med det.

Ebba Zettergren och Catrin Killander i podden Funka olika
Ebba Zettergren och Catrin Killander

Selektiv mutism

Selektiv mutism är en ångestrelaterad diagnos som innebär att man pratar i vissa miljöer men är helt tyst i andra. Varför blir det så och vad finns det för stöd? Vi pratar med Catrin Killander, logoped, och  Ebba Zettergren, projektledare i föreningen Tala om tystnad och förälder till två döttrar 10 och 12 år, som båda har selektiv mutism, den ena i kombination med autism.


Lyssna på Selektiv mutism
35 minuter - avsnitt ett av två i serien Språklig sårbarhet

 

Jennie Sjöblom
Jennie Sjöblom

Språkstörning

Visste du att språkstörning är den vanligaste funktionsnedsättningen hos barn? Många har diagnosen isolerat eller i kombination med autism, adhd eller IF. Ändå är kunskapen om språkstörning låg. Hör Åsa Mogren, logoped samt Jennie Sjöblom och Sofia Eriksson, föräldrar till barn med språkstörning.


Lyssna på Språkstörning
41 minuter - avsnitt två av två i serien Språklig sårbarhet

Om kommunikativt och kognitivt stöd i Funka olika

I tre program pratar vi om alternativa sätt att kommunicera på och hjälpmedel för att kunna planera och strukturera sin vardag. En arbetsterapeut och logoped ger tips till föräldrar. 

 

Fler program om samtidiga diagnoser

Autism och adhd eller IF

Könsdysfori vid autism

Selektiv ätstörning, arfid, vid autism och adhd