Kommunikativt och kognitivt stöd i podden Funka olika

Den här serien tar upp kommunikativt och kognitivt stöd. I det ingår alternativa sätt att kommunicera på och hjälpmedel för att kunna planera och strukturera sin vardag. Vi pratar med en arbetsterapeut, en logoped, med föräldrar till barn med stora stödbehov och med en ung vuxen, som använder hjälpmedel för att klara av sina universitetsstudier.

Leo
Leo

”Det är inte fel att ta hjälp”

Att inte ha kontroll över sin vardag är frustrerande, men med hjälp av kognitivt stöd förenklas livet. Vi träffar 25-åriga Leo, som för drygt ett år sedan fick diagnoserna mild autism och adhd. Vilka hjälpmedel använder han för att minska stressen och få energin att räcka till? Gäst i studion är även arbetsterapeut Birgitta Wennberg.


Lyssna på "Det är inte fel att ta hjälp"
31 minuter - avsnitt ett av tre i serien Kommunikativt och kognitivt stöd

Mayte
Mayte

”Man måste planera”

Alla kan inte tala, men alla kan kommunicera. I det här avsnittet pratar vi om kommunikativa stöd, och vi träffar Mayte, vars 13-åriga dotter kommunicerar med hjälp av bland annat en ögonpekningsdator, tecken och bilder. Maytes dotter har Retts syndrom, vilket är en sällsynt diagnos, och använder sig framförallt av en metod som heter PODD. Hur fungerar det? Medverkar gör även Lena Lindberger, logoped, som berättar om olika typer av stöd och hur det går till att hitta ett sätt att kommunicera. 


Lyssna på "Man måste planera"
39 minuter - avsnitt två av tre i serien Kommunikativt och kognitivt stöd

 

Anncha Jönsson, Lena Lindberger och  Birgitta Wennberg
Anncha Jönsson, Lena Lindberger och Birgitta Wennberg

” Han vill kommunicera och vi hittar en gemenskap i det”

Idag träffar vi Anncha Jönsson vars son Simon har autism och intellektuell funktionsnedsättning. Han är tio år, men språkligt som ett barn på 1,5 år och behöver hjälp både med att förstå och kommunicera med omgivningen. Hur hanterar man det och vad finns det för hjälp att få? Birgitta Wennberg, arbetsterapeut, och Lena Lindberger, logoped, pratar om hur olika typer av stöd samverkar och hur man gör för att hitta stöd som fungerar.


Lyssna på "Han vill kommunicera och vi hittar en gemenskap i det"
39 minuter - avsnitt tre av tre i serien om Kommunikativt och kognitivt stöd

 

Om kommunikativt och kognitivt stöd på vår webb

Kommunikativt och kognitivt stöd
Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd