Tre böcker om selektiv mutism

Här får du tips om tre böcker om selektiv mutism: en handbok och två personliga berättelser, däribland en barnbok.

Selektiv mutism drabbar ungefär ett av 100 barn och innebär en oförmåga att prata i vissa situationer trots att man kan och vill prata. Vanligen kan barnet prata i hemmet, och kanske med någon kompis, men inte i andra sociala situationer som förskola eller skola.

Selektiv  mutism: en handbok för familjer och anhöriga

Av Johanna Syrén och Ebba Zettergren, Tala om tystnad, 201

Det här är den första svenska handboken om selektiv mutism för familjer och anhöriga. Boken innehåller kapitel om diagnos, behandling, bemötande, skola, fritid och familjeliv.

Tystheten: en personlig berättelse om selektiv mutism

Av Emma Rendel, Tala om tystnad, 2021

Emma Rendel har skrivit en självbiografisk serieberättelse om att växa upp med selektiv mutism. Berättelsen berättas på både svenska och engelska.

Jojo och locket i halsen

En barnbok om selektiv mutism av Ebba Zettergren & Emma Rendell Kat Holmes, Tala om tystnad, 2021

Jojo älskar delfiner. Hon älskar också att spela teater, dansa och sjunga och hon är världsbäst på att berätta roliga historier. Jojo ska börja i förskoleklass. Det känns roligt. Men det händer plötsligt något konstigt. Det är liksom ett lock som täpper till i Jojos hals. Hon kan inte säga något fastän hon vill. Varför är Jojo så tyst? Varför pratar hon inte? KAN hon inte prata? Har hon tappat sin röst? Har hon svalt sin tunga?