Autism i kombination med adhd eller IF i podden Funka olika

Många med autism har även ytterligare någon diagnos. Runt 25 procent har samtidigt diagnosen intellektuell funktionsnedsättning och upp emot 40 procent har autism i kombination med adhd. I den här serien fördjupar vi oss i hur det kan vara att ha två diagnoser, men vi börjar med att gå igenom vad autism är.

Sven Bölte, Eric Zander och Chanelle Yake
Sven Bölte, Eric Zander och Chanelle Yake

Vad är autism?

I det här avsnittet går vi igenom vad autism är tillsammans med Eric Zander, psykolog och doktor i medicinsk vetenskap som i sitt jobb möter barn och unga med autism.


Lyssna på Vad är autism?
28 minuter - avsnitt ett av två i serien Autism och annan diagnos

 

Livet med adhd och autism

Många som har autism har samtidigt adhd. Hur påverkar det livet och hur samspelar diagnoserna? Det pratar vi om med Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, Martina Löwenham, förälder, och Alexander Skytte som själv har autism och adhd.


Lyssna på Livet med adhd och autism
42 minuter - avsnitt två av tre i serein Autism och annan diagnos

 

Livet med IF och autism

En fjärdedel av alla med autismdiagnos får senare också diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vad innebär det och hur påverkar det livet? Gäster är psykologen Eric Zander och Chanelle Yake, förälder till en sexåring med autism och  på väg att få diagnosen IF.


Lyssna på Livet med IF och autism
32 minuter - avsnitt tre av tre i serien Autism och annan diagnos

 

Serier och avsnitt om autism i Funka olika

Autism utan intellekuell funktionsnedsättning
Poddens allra första avsnitt tar upp hur det är att leva med autism utan IF. Hör psykologen SvenOlof Dahlgren och Jill Carlberg, som fick diagnosen Asperger syndrom som ung.

Autism och annan diagnos
Många med autism har även ytterligare diagnoser. Runt 25 procent har samtidigt diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (IF) och så många som 40 procent har autism i kombination med adhd. I den här serien fördjupar vi oss i hur det kan vara att ha fler diagnoser.

Annorlunda perception
Att vara över- eller underkänslighet för sinnesintryck är vanligt vid autism. Vi tar vi reda på hur det är att ha en annorlunda perception och får  tips och strategier på hur man kan skärma av överbelastande intryck.

Selektiv mutism och språkstörning
Många barn med autism har även selektiv mutism och språkstörning. Vi pratar med föräldrar till barn med diagnoserna och med logopeder om hur man kan jobba med det.

Kompisar och fritid
Att ha något att göra på fritiden är viktigt för att må bra, liksom att ha någon att vara med. Vi pratar med en psykolog om hur man kan hjälpa barn med autism med detta.

Lek och samspel
Genom lek lär sig barnet att visa hänsyn och samspela med andra och nya färdigheter. I två program tar vi upp hur man kan öva på detta med barn som inte ser poängen med att leka och samspela på andras villkor.

Ung med NPF
Tillsammans med riksförbundet Attention har vi gjort en samtalsserie med ungdomar som lever med diagnoserna autism, adhd, språkstörning och PANS/PANDAS. 

Äldre med adhd och autism
Att få diagnos som äldre kan innebära en lättnad och ge en förklaring till hur man fungerar. Det kan också vara en sorg att förstå att livet hade kunnat se annorlunda ut man fått hjälp och förståelse tidigare. Vi träffar två som fått diagnos i 50-årsåldern och projektledaren för en studie om att åldras med NPF.

Vara partner till någon med autism eller adhd
Inga parförhållanden är problemfria men att leva med någon som har autism eller adhd kan var extra utmanande. Vi träffar par där en av parterna har NPF och pratar om hur diagnosen påverkar och vad som är viktigt för att få relationen att fungera. 

Dejtingtips för dig med autism
Det kan vara kul att dejta men också krävande. Att förstå och tolka andra är inte lätt för någon, än mindre om du har autism. Vi pratar med författarna och en testläsare till en dejtinghandbok för personer med autism.

Könsdysfori
Könsdysfori vid samtidig autism blir allt vanligare hos de som söker könsbekräftande vård. Hör tjugoåriga Elias Rose Gordon, transmaskulin som har autism, och Hanna Bergman, psykolog på Stockholms mansmottagning.