Sensorisk känslighet, eller intrycksallergi som det ibland kallas, är vanligt vid autism. Men vad är egentligen intrycksallergi och hur kan det ta sig i uttryck? Vi pratar med Janina Neufeld som forskar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med fokus på annorlunda perception.
Janina Neufeld forskar vid KIND som är ett forskningscenter med fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar vid Karolinska institutet.
Sensorisk känslighet innebär att man reagerar mer än de allra flesta på sensoriska intryck. Man kan vara över- eller underkänslig för något eller flera sinnen. Vanliga sinnen många reagerar på är hörsel och syn.
Uppemot 70 procent som har autism upplever sinnesintryck annorlunda än övriga i befolkningen. Synestesi är också vanligare vid autism. Det betyder samtidig förnimmelse, två eller flera sinnen kopplas samman. Det kan till exempel vara att se vissa färger eller former när man hör ett visst ljud. Ett annat tillstånd gällande ljud är det som misofoni, eller så kallad selektivt ljudkänsligt syndrom. Det kan liknas vid att man har en fobi för vissa ljud och reagerar väldigt starkt på dem. Vanligen ljud från en annan person så som smaskljud.
Är man känslig för ljus är det ofta starka, blinkande och diffusa ljus som leder till besvär. Vad gäller lukt är det individuellt vilka dofter man är känslig för. Dofter som folk generellt ogillar verkar dock vara vanliga även vid sensorisk känslighet. Smak är också individuellt, ofta handlar det mer om textur än om smak. Känslighet för smak kan hänga ihop med Arfid, eller selektiv ätstörning, men enligt Janina behövs mer forskning inom området för att kunna förstå (eller förklara) sambandet.
När det gäller känsel verkar lättare beröring vara mer besvärande än hård beröring. Många med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning gillar till exempel tyngdtecken och blir lugna av det. Hur smärta påverkar en person varierar. Vissa studier pekar på ökad känslighet för smärta vid autism medan andra visar på minskad känslighet. Det finns däremot en koppling mellan perception och finmotorik. Om vi till exempel lyfter upp ett glas påverkas den handlingen utifrån hur vi upplever glaset, dess tyngd och hur det känns.
Intrycksallergi kan leda till stora besvär
Det kan innebära ett stort lidande i vardagen för den som är känslig för ett eller flera sinnesintryck. Är man överbelastad av intryck blir man trött och vissa intryck kan för en del till och med upplevas som smärta. Besvären kan leda till ångest och att man undviker vissa miljöer för att det är så påfrestande att vara i dem.
Ljud, ljus och lukt finns överallt. Är man känslig för detta kan det vara svårt att koncentrera sig i skolan eller på jobbet, att åka tunnelbana eller gå i affärer.
Ett barn som exempelvis uppmärksammar ljud väldigt stark kan hålla för öronen eller dra sig undan för att stänga ute ljudet. Det kan påverka inlärningen och även språkets utveckling om barnet är mycket besvärat och har svårt att fokusera på och ta in andra intryck.
Svårt för omgivningen att förstå
Det syns inte på en person om hen är känslig för till exempel ljud och ljus. Om de flesta andra inte upplever samma sinnen som störande saknas ofta förståelse från omgivningen. Janina tycker att det finns för lite stöd för den här gruppen. Det skulle gå att göra mycket redan i dag. Skolor skulle kunna ljudisolera mer och ha färre saker på väggarna för att begränsa intryck. De skulle också kunna erbjuda vilorum för elever som behöver dra sig undan. Det är förändringar som gynnar alla, inte bara elever med autism.
Besvär med sensorisk känslighet minskar inte med åldern, men många hittar strategier för att hantera svårigheten så att livet kan bli enklare.
Vad en ökad känslighet beror på finns det olika teorier om. En teori är att det handlar om hur man filtrerar och sorterar intryck, att något i den processen ser annorlunda ut. Det kan också handla om en obalans i hjärnans signalsubstans. En annan teori är att intryck hanteras och släpps igenom till medvetandet på ett annat sätt än hos övriga befolkningen.