Listen

Sök podd utifrån funktionsnedsättning

Sök och filtrera bland Funka olikas tema utifrån funktionsnedsättning. Vissa har fokus på en funktionsnedsättning, andra är mer allmängiltiga. Hoppas du hittar något som passar dig!

Filtrera

Filtrering

Autism
Adhd/add
Dövblindhet
Dövhet
Flerfunktionsnedsättning
Förvärvad hjärnskada
Intellektuell funktionsnedsättning
Rörelsenedsättning
Återställ

En poddserie i sju delar om adhd. Serien tar upp symtom och svårigheter vid adhd, hur det påverkar en som person, både positivt och negativ, samt vad det finns för stöd för att få livet att fungera bättre.

Se mer

Nära och anhöriga till personer med funktionsnedsättning delar med sig av sina egna historier för Christina Renlund – psykolog och psykoterapeut med stor erfarenhet av att arbeta med barn och unga och deras familjer.

Se mer

Att vara över- eller underkänslighet för sinnesintryck är vanligt vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och adhd. Uppemot 70 procent av alla som har autism är intryckskänsliga. Vi tar reda på vad det innebär och får tips och strategier på hur man kan intryckssanera.

Se mer

I tre avsnitt pratar psykologen SvenOlof Dahlgren och Jill C. Faulkner om hur det kan vara att leva med autism, utan intellektuell funktionsnedsättning. Jill fick diagnosen Asperger syndrom som tioåring. Vilka myter och fördomar finns det, hur kan omvärlden se ut för någon som har autism och vad kan omgivningen göra för att stötta? 

Se mer

Många med autism har även ytterligare någon diagnos. Runt 25 procent har samtidigt diagnosen intellektuell funktionsnedsättning och upp emot 40 procent har autism i kombination med adhd. I den här serien fördjupar vi oss i hur det kan vara att ha två diagnoser, men vi börjar med att gå igenom vad autism är.

Se mer

I fyra program får vi möta Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, som har diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vi får följa dem genom skoltiden fram till livet idag. De berättar om vägen till acceptans, utsatthet och vill att alla ska få kunskap om IF för att krossa fördomar.

Se mer

I den här serien pratar vi om brott mot personer med funktionsnedsättning i samhället, och om våldsutsatthet i hemmet. På vilket sätt är risken högre att utsättas om man har funktionsnedsättning, och vilken hjälp finns att få?

Se mer

Det kan vara kul att dejta men också krävande. Att förstå och tolka andra är inte lätt för någon, än mindre om du har autism. Nu finns det en dejtinghandbok för personer med autism. Vi pratar med författarna och psykologerna Sofia Asplund och Lisa Nordenstam samt Hanna Danmo från Autism Sverige, som testläst boken. Har de knäckt kärlekskoden?

Se mer

Det är lätt att hamna utanför det digitala samhället när man har en intellektuell funktionsnedsättning (IF). Men med utbildning och stöd kan man öka den digitala delaktigheten. I två avsnitt får vi höra hur en grupp unga vuxna med IF lärt sig använda datorn och hur det påverkat deras liv.

Se mer

I fyra program tar vi upp temat döden. Hur kan man leva vidare med sorgen när ens barn dör i ung ålder? Och hur planerar man som förälder för att ens vuxna barn med funktionsnedsättning ska klara sig när man själv dör?

Se mer

1/5