Dövblindhet i podden Funka olika

I en serie om dövblindhet ger vi en inblick i hur det kan vara att leva med kombinerad syn- och hörselnedsättning. Vi träffar bland annat unga och vuxna med förvärvad dövblindhet, en förälder till ett barn med medfödd dövblindhet och en kommunikationspedagog.

Mattias Ehn

Vad är dövblindhet?

I det första programmet reder vi ut begreppet dövblindhet och hur det kan vara att leva med en kombinerad syn- och hörselnedsättning. Gäster är Mattias Ehn, psykolog och forskare på Dövblindteamet, och Linda Eriksson, som är pedagog på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor och själv har dövblindhet.

Lyssna på Vad är dövblindhet?
32 minuter - avsnitt ett av fem i serien Dövblindhet

Transkribering av Vad är dövblindhet?

 

Sari Vähänikkilä och Leif Werling

Att vara förälder till barn med dövblindhet

Om du får reda på att ditt barn är dövblint, hur skulle du hantera det? Vi möter Leif Werling, förälder till ett barn med medfödd hörsel- och synnedsättning, som berättar om sin resa. Gäst är även kommunikationspedagogen Sari Vähänikkilä som hjälpt familjen att utveckla en kommunikation med sonen.

Lyssna på Att vara förälder till barn med dövblindhet
32 minuter - avsnitt två av fem i serien Dövblindhet

Transkribering av Att vara förälder till barn med dövblindhet

 

Sofia Hansdotter

Livet som ung vuxen med dövblindhet

Hur är det att vara ung vuxen med dövblindhet? Och hur kan man som närstående förbereda sitt barn inför vuxenlivet? Tillsammans med 30-åriga Sophie Petersson som har Ushers syndrom och psykologen Sofia Hansdotter, pratar vi om hur dövblindhet kan påverka identitet, självständighet och möjligheten till jobb och studier.  

Lyssna på Livet som ung vuxen med dövblindhet
29 minuter - avsnitt tre av fem i serien Dövblindhet

Transkribering av Livet som ung vuxen med dövblindhet

 

Pontus Degsell och Moa Wahlqvist

Tvåbarnspappa med dövblindhet

Hur är det att vara förälder med dövblindhet? Tillsammans med Pontus Degsell, tvåbarnspappa som har Ushers syndrom, och forskaren Moa Wahlqvist, pratar vi om hur familjen påverkas av dövblindheten och vilka strategier som kan underlätta i föräldrarollen.

Lyssna på Tvåbarnspappa med dövblindhet
29 minuter - avsnitt fyra av fem i serien Dövblindhet

Transkribering Tvåbarnspappa med dövblindhet

 

Emma Varga och Malin Szilva Beasley

Växa upp i en familj med dövblindhet

Emma Varga, kurator på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, växte upp med en mamma och två yngre syskon med dövblindhet. Tillsammans med hennes syster Malin Szilva Beasley, pratar vi om hur dövblindheten påverkar syskonrelationen och vilken roll man kan få som seende och hörande i en familj med dövblindhet.

Lyssna på Växa upp i en familj med dövblindhet
25 minuter - avsnitt fem av fem i serien Dövblindhet

Transkribering av Växa upp i en familj med dövblindhet

 

Om dövblindhet

Ungefär 2000 personer lever med dövblindhet i Sverige. Den siffran avser personer som fått dövblindhet före 65 års ålder. De som ser och hör sämre på grund av ålder räknas inte in.

 

Emma Varga och Klas Nelfelt

Så hanterar du stora livsförändringar

Klas Nelfelt föddes med hörselnedsättning. I 20-årsåldern fick han reda på att han även skulle förlora synen. Tillsammas med Emma Varga, kurator på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, berättar han hur man kan förbereda sig inför en så omfattande livsförändring.

Lyssna på Så hanterar du stora livsförändringar (26 minuter)

Transkribering av Så hanterar du stora livsförändringar