Adhd i podden Funka olika

En poddserie i sju delar om adhd. Serien tar upp symtom och svårigheter vid adhd, hur det påverkar en som person, både positivt och negativ, samt vad det finns för stöd för att få livet att fungera bättre.

Camilla Ekstrand och Mevelyn Ehrstrand
Camilla Ekstrand och Mevelyn Ehrstrand

Adhd fakta

Vad är adhd och vad kännetecknar diagnosen? Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center på Habilitering & Hälsa svarar på frågor och berättar vilket stöd man kan behöva.


Lyssna på Fakta om adhd
15 minuter - avsnitt ett av sju i serien Adhd

 

Du är bara lat

Ett program om adhd, missförstånd, självkänsla och om bristande förståelse. Mevelyn Ehrstrand fick diagnosen adhd när hon var 24 år. Tillsammans med Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center på Habilitering & Hälsa, pratar hon om hur det är för henne att ha adhd.


Lyssna på Du är bara lat
24 minuter - avsnitt två av sju i serien Adhd

 

Superkraft eller förbannelse

Att ha adhd kan vara energikrävande, men energin kan också användas till att hyperfokusera och helt gå upp i något. I det här programmet pratar vi om fördelar och nackdelar med att ha adhd. Hör Mevelyn Ehrstrand som fick diagnosen adhd som 24-åring, och Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center.


Lyssna på Superkraft eller förbannelse
35 minuter - avsnitt tre av sju i serien Adhd

 

Känslor smittar

Mevelyn Ehrstrand som fick diagnosen adhd när hon var 24 år, och Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center, pratar om känslosmitta och hur omgivningen istället för att skälla kan visa nyfikenhet och fokusera på det som fungerar.


Lyssna på Känslor smittar
23 minuter - avsnitt fyra av sju i serien Adhd

 

Sov gott och planera väl

Har du svårt att hålla reda på saker eller att komma till ro när du ska sova? Olika hjälpmedel kan göra  att vardagen fungerar bättre. Mevelyn Ehrstrand, som fick diagnosen adhd när hon var 24 år och Camilla Ekstrand, chef för Adhd-center, ger exempel på hjälpmedel. 


Lyssna på Sov gott och planera väl
24 minuter - avsnitt fem av sju i serien Adhd

 

Att medicinera eller inte

Varför är det bra att medicinera? Räcker det med medicin eller behöver man även andra insatser ? Om detta pratar Mevelyn Ehrstrand, 25 år som har adhd, och Camilla Ekstrand, chef för Adhd-center på Habilitering & Hälsa. 


Lyssna på Att medicinera eller inte
9 minuter - avsnitt sex av sju i serien Adhd

 

Diagnos - bra eller dåligt

Mevelyn Ehrstrand fick diagnosen adhd när hon var 24 år och  beskriver det som det bästa som hänt. ”Äntligen har jag fått reda på varför jag inte fungerar som alla andra och varför jag har misslyckats med många saker i mitt liv.” Camilla Ekstrand, enhetschef för Adhd-center, berättar hur en utredning går till och hur en diagnos kan hjälpa en person.


Lyssna på Diagnos - bra eller dåligt?
22 minuter - avsnitt sju av sju i serien Adhd

 

Fler program om adhd

Så motiverar du barn och unga med adhd
Vara partner till någon med autism eller adhd
Ung med npf
Kognitivt och kommunikativt stöd
Få diagnos