Få besked om diagnos i podden Funka olika

I tre program tar podden Funka olika upp hur det kan vara att få diagnos som förälder och i ung och vuxen ålder. Samtidigt som det kan vara omskakande upplever många att det är skönt att få svar och att få hjälp.

Johanna Bergström med dottern Stina, Viktora Hammarstedt och Anita Gyllenstein
Johanna Bergström med dottern Stina, Viktora Hammarstedt och Anita Gyllenstein

Få diagnos på sitt barn

Vi pratar med Johanna Bergström och Viktoria Hammarstedt som har små barn med funktionsnedsättning. Johannas dotter fick diagnosen Downs syndrom som nyfödd. Viktorias son fick diagnosen Rubinstein-Taybis syndrom när han var fyra månader. Hur hanterar man ett sådant besked? Anita Gyllenstein, psykolog och psykoterapeut, som träffar de här föräldrarna berättar hur processen kan se ut.


Lyssna på Det blev lättare efter beskedet
39 minuter - avsnitt ett av tre i serien Få diagnos

 

Clara Osvaldo och Björn Angelin
Clara Osvaldo och Björn Angelin

Få diagnos som ung vuxen

Många som får diagnos som unga vuxna har haft problem i skolan och med vänner. Vi träffar Clara Osvaldo som fick diagnoserna autism och ADD när hon var 25 år. För Funka olika berättar hon hur hennes liv har förändrats sedan dess. Björn Angelin, psykiatriker, förklarar varför vissa diagnoser upptäcks först senare och vilka konsekvenserna kan bli om man inte får diagnos.


Lyssna på Det var som att födas på nytt
34 minuter - avsnitt två av tre i serien Få diagnos

 

Mippe Åman, Jeanette Lilja och Lena Westholm
Mippe Åman, Jeanette Lilja och Lena Westholm

Få diagnos i vuxen ålder

Många som får diagnos sent i livet beskriver det som att bitarna äntligen faller på plats. Man förstår sig själv bättre, vilket är en grund för ett bättre familjeliv och vardag. Vi pratar med Jeanette Lilja, 41 år, och Mippe Åman, 30 år, som fick diagnoserna adhd och ADD som vuxna. Lena Westholm, leg. psykolog på Adhd-center och på föräldrastödsprogrammet IPSA, berättar vad det finns för stöd och vad som krävs för att få diagnos som vuxen. 


Lyssna på Jag får äntligen vara jag
44 minuter - avsnitt tre av tre i serien Få diagnos