Autism i kombination med adhd eller IF i podden Funka olika

Många med autism har även ytterligare någon diagnos. Runt 25 procent har samtidigt diagnosen intellektuell funktionsnedsättning och upp emot 40 procent har autism i kombination med adhd. I den här serien fördjupar vi oss i hur det kan vara att ha två diagnoser, men vi börjar med att gå igenom vad autism är.

Sven Bölte, Eric Zander och Chanelle Yake
Sven Bölte, Eric Zander och Chanelle Yake

Vad är autism?

I det här avsnittet går vi igenom vad autism är tillsammans med Eric Zander, psykolog och doktor i medicinsk vetenskap som i sitt jobb möter barn och unga med autism.


Lyssna på Vad är autism?
28 minuter - avsnitt ett av två i serien Autism och annan diagnos

 

Livet med adhd och autism

Många som har autism har samtidigt adhd. Hur påverkar det livet och hur samspelar diagnoserna? Det pratar vi om med Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, Martina Löwenham, förälder, och Alexander Skytte som själv har autism och adhd.


Lyssna på Livet med adhd och autism
42 minuter - avsnitt två av tre i serein Autism och annan diagnos

 

Livet med IF och autism

En fjärdedel av alla med autismdiagnos får senare också diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vad innebär det och hur påverkar det livet? Gäster är psykologen Eric Zander och Chanelle Yake, förälder till en sexåring med autism och  på väg att få diagnosen IF.


Lyssna på Livet med IF och autism
32 minuter - avsnitt tre av tre i serien Autism och annan diagnos

 

Fler program om autism

Könsdysfori vid autism
Könsdysfori vid samtidig autism blir allt vanligare hos de som söker könsbekräftande vård. Hör tjugoåriga Elias Rose Gordon, transmaskulin som också har autism, och Hanna Bergman, psykolog på Stockholms mansmottagning.
Lyssna på könsdysfori vid autism

Om selektiv mutism och språkstörning
Diagnoserna selektiv mutism och språkstörning är relativt vanliga vid autism. Vi pratar med föräldrar som berättar hur det fungerar för deras barn och med logopeder om hur man kan jobba med det.
Språklig sårbarhet i podden Funka olika

Att få diagnos
Många får autismdiagnos först när de är äldre. Hur påverkar det livet? Och är det någon poäng att få diagnos i vuxen ålder?
Lyssna på Det var som att födas på nytt, om att få diagnos som ung vuxen
Lyssna på Äldre med adhd och autism

Vara partner
Funka olika tar upp hur det kan vara att leva i en relation där ens partner har någon autism.
Att vara partner

Ung med npf
Tillsammans med riksförbundet Attention har vi gjort en samtalsserie med ungdomarna Molly 11 år, Moa 16 år och Smilla 15 år som lever med diagnoserna autism, adhd, språkstörning och PANS/PANDAS. 
Lyssna på serien

Autism utan intellekuell funktionsnedsättning
Poddens allra första avsnitt tar upp hur det är att leva med autism utan IF. Hör psykologen SvenOlof Dahlgren och Jill Carlberg, som fick diagnosen Asperger syndrom som ung.
Funka olikas första serie - om autism