Titta och lär - pekböcker om olika funktionsnedsättningar

Funkibator förlag har gett ut fem stycken pekböcker i serien Titta och lär. I serien ingår titlarna Autism och adhd, Rörelsenedsättning, Parasport, Elrullstol och Funkis.

Böckerna handlar om olika funktionsnedsättningar, hjälpmedel och stöd. Pekböckerna syftar till att ge kunskap, medvetenhet och förståelse för olika funktionsnedsättningar, men också att skapa igenkänning och identifikation för de barn som själva har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.  

I böckerna illustreras sådant som kan vara vanligt förekommande hos funkisfamiljer. Illustrationerna är verklighetstrogna och detaljrika men samtidigt enkla och tydliga. De är stora och färgglada med enfärgad bakgrund och tydliga konturlinjer för att de ska vara extra lätta att se och uppfatta.

"Titta och lär" en pekboksserie av förlaget Funkibator
"Titta och lär" en pekboksserie av förlaget Funkibator

Titta och lär: Parasportpresenterar några av idrotterna som brukar samlas under begreppet parasport. Exempelvis skateboard, ridning och simning, men också rullstolsbasket, paraishockey och framerunning.  

Titta och Lär: Autism och adhd innehåller bilder på exempelvis dosett, tyngdväst, tuggisar, timstock, schema och fidgets. I slutet av boken finns en handledning för den vuxna som läser boken med tips inför läsningen, diskussionsfrågor och en ordlista med förklaringar till bokens bilder.  

Titta och lär: Rörelsenedsättning visar olika hjälpmedel och hur de används, exempelvis rullator, gåbarr, rullstol, ståskal och tippbräda.  

Titta och lär: Funkis innehåller illustrationer av saker som ståskal, ögonstyrning och hörapparat. Det finns också bilder på sådant man kan göra, som att andas med trach, prata med tecken, prata med bilder och äta med sond.  

Titta och lär: Elrullstol visar olika bilder och livssituationer för ett barn som använder elrullstol. Varje sida innehåller en bild och ett ord som är kopplat till en vardag med ramp, kryckor, dörröppnare, personlig assistent, griptång och ledarhund. Syftet är att visa att personer som har en omfattande funktionsnedsättning också kan utföra olika aktiviteter.