Intellektuell funktionsnedsättning i podden Funka olika

I fem avsnitt tar vi upp hur livet kan se ut när man har en intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vi börjar i barndomen och slutar i ålderdomen. Vi reder också ut vad IF är i ett faktaavsnitt.

Magnus Ivarsson
Magnus Ivarsson

Fakta om intellektuell funktionsnedsättning

Ungefär en procent av Sveriges befolkning har en intellektuell funktionsnedsättning (IF). I det här faktaavsnittet ska vi reda ut begreppen - vad är IF, hur påverkar det individen och vilket stöd finns att få? Psykologen Magnus Ivarsson guidar oss.


Lyssna på Fakta om intellektuell funktionsnedsättning
29 minuter - faktaavsnitt i serien Intellektuell funktionsnedsättning

 

Lena Sorcini och Therese Fröberg
Lena Sorcini och Therese Fröberg

Barndomen, särskola och att få diagnos

Ofta får barn inte diagnos för lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF) förrän i skolåldern. Vad händer då och hur får man vardagen att fungera? Gäster i programmet är Therese Fröberg, förälder till en son med lindrig IF och Lena Sorcini, psykolog som ger stöd till föräldrar och barn.


Lyssna på Barndomen, särskola och att få diagnos
46 minuter - avsnitt ett av fem i serien Intellektuell funktionsnedsättning

Sofia Bäckström, Mira och Filippa
Sofia Bäckström, Mira och Filippa

Tonåren, särskolan och framtidsplaner

Vi pratar med Filippa, 16 år, och Mira, 18 år, om hur det är att vara tonåring med lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Hur fungerar det i särskolan och med kompisar? Brukar de berätta att de har en funktionsnedsättning och hur ser de på framtiden? Med oss i studion är också Sofia Bäckström, som ger stöd till ungdomar med IF. 


Lyssna på Tonåren, särskolan och framtidsplaner
28 minuter - avsnitt två av fem i serien Intellektuell funktionsnedsättning

 

Jeffrey Ige och Ola Melén
Jeffrey Ige och Ola Melén

Vuxenlivet, jobb och självförtroende

Jeffrey Ige är en av världens bästa kulstötare med bland annat ett silver i Paralympics på meritlistan. Han har lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). För podden Funka olika berättar han hur det påverkar hans liv, vilka utmaningar han möter och vad har idrotten betytt för honom. Med i programmet är även Ola Melén, som ger stöd till vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.


Lyssna på Vuxenlivet, jobb och självförtroende
48 minuter - avsnitt tre av fem i serien Intellektuell funktionsnedsättning

 

Gun Aremy
Gun Aremy

Åldrandet, demens och levnadsberättelse

Allt fler personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) lever allt längre. För första gången har vi en åldrande generation med IF. Vad behöver de för att få ett bra liv som äldre? Vi pratar med Gun Aremyr, legitimerad arbetsterapeut med lång erfarenhet inom området åldrande och IF.


Lyssna på Åldrandet, demens och levnadsberättelse
29 minuter - avsnitt fyra av fem i serien Intellektuell funktionsnedsättning

Theo, Felix och Filippa i podden Funka olika

Unga med lindrig IF

I tre program möter vi Theo och Felix, 18 år, och Filippa, 19 år som alla har lindrig IF. De berättar om hur det var att få diagnos, om skolan, vänner och vad de tänker om framtiden. 

Mattias och Sharon

Bli vuxen med IF

I fyra avsnitt möter vi Mattias, 35 år, och Sharon, 29 år, som båda har lindrig IF. Vi får följa dem genom skoltiden fram till i dag med jobb och boende. De berättar om sådant som varit svårt i livet och hur de hanterat det.

Fler program om IF

Om IF i kombination med autism
Många som har intellektuell funktionsnedsättning har även autism. Tillsammans med en psykolog och en förälder tar vi reda på hur det påverkar livet.

Om digital tillgänglighet och skärmanvändning
I dag är i princip alla uppkopplade och mobila skärmar är en del av vår vardag. Samtidigt står vissa grupper utanför, till exempel de med intellektuell funktionsnedsättning.

Om ungas sexuella hälsa
Sex program om sex. Programmen vänder sig till föräldrar, yrkesverksamma och ungdomar. Ett program har särksilt fokus på unga med IF.

Livsstil och hälsa hos personer med IF
Tillsammans med Mir Serrander som har Downs syndrom, och Eva Flygare Wallén, medicine doktor, pratar vi om förhållandet till och mat och hur man kan förbättra hälsan för personer med IF.