Ungas sexuella hälsa i podden Funka olika

Sex program om sex. Den här serien har fokus på sexuell hälsa hos barn och unga med funktionsnedsättning. Programmen tar upp frågor du som ung kan ha om sex och relationer, och sådant som kan vara bra för dig som förälder att veta. Ett avsnitt handlar om könsdysfori vid samtidig autism.

Sanna Karlsson
Sanna Karlsson

Sexuell hälsa, vad är det?

Sexualitet är en viktig del av livet oavsett funktionsförmåga. Men vad menas med sexuell hälsa och varför är det så viktigt? Hör Sanna Karlsson, socionom som jobbar med de här frågorna för personer med funktionsnedsättning.


Lyssna på Sexuell hälsa, vad är det?
26 minuter - avsnitt ett av sex i serien Ungas sexuella hälsa

 

Maria Forsström och Sanna Karlsson
Maria Forsström och Sanna Karlsson

Föräldrafrågor om sex och pubertet

Mens, morgonstånd, porr, samtycke och integritet. Hur kan jag prata om det som förälder och vad behöver jag lära mitt barn om sex? Sanna Karlsson, socionom och Maria Forsström, kurator, svarar på vanliga frågor från föräldrar till barn med funktionsnedsättning.


Lyssna på Föräldrafrågor om sex och pubertet
34 minuter - avsnitt två av sex i serien Ungas sexuella hälsa

 

Ellinor Isfors
Ellinor Isfors

Frågor om sex från unga med rörelsenedsättning

Vad räknas som sex? Var får jag tips om sexhjälpmedel? Vilken hjälp kan jag få av min assistent? I det här programmet svarar Ellinor Isfors, psykolog och sexualupplysare, på vanliga frågor om sex från ungdomar med rörelsenedsättning.


Lyssna på Frågor om sex från unga med rörelsenedsättning
29 minuter - avsnitt tre av sex i serien Ungas sexuella hälsa

 

Ola Melén
Ola Melén

Frågor om sex från unga med autism eller IF

Hur känns det att vara kåt? Hur vet jag om jag är kär? Vad är hångla? Kan jag skaffa barn? Ola Melén är samtalsledare i grupper för ungdomar med autism och/eller lindrig intellektuell funktionsnedsättning, IF. I det här programmet svarar han på vanliga frågor han får från ungdomar.


Lyssna på Frågor om sex från unga med autism eller IF
27 minuter - avsnitt fyra av sex i serien Ungas sexuella hälsa

 

Margareta Hagwall Stillerud och Sara Broger
Margareta Hagwall Stillerud och Sara Broger

Ett besök på ungdomsmottagningen

Varför ska man besöka en ungdomsmottagning? I det här avsnittet träffar vi barnmorskan Margareta Hagwall Stillerud och kuratorn Sara Broger. De berättar hur de hjälper alla ungdomar från 12-23 år med relationer, sex, kroppen och mycket mer. Båda jobbar inom Region Stockholm där alla ungdomsmottagningar funkisdiplomerats.


Lyssna på Ett besök på ungdomsmottagningen
31 minuter - avsnitt fem av sex i serien Ungas sexuella hälsa

 

Hanna Bergman
Hanna Bergman

Könsdysfori vid autism

Temat för det här programmet är könsdysfori vid samtidig autism. Det är något som är allt vanligare hos de som söker könsbekräftande vård. Gäster är tjugoåriga Elias Rose Gordon, transmaskulin som också har autism, och Hanna Bergman, psykolog på Stockholms mansmottagning.


Lyssna på Könsdysfori vid autism
46 minuter - avsnitt sex av sex i serien Ungas sexuella hälsa

 

Tidigare avsnitt om sex och samlevnad

Podden Funka olika har tidigare tagit upp sex och samlevnad. Ett ämne det finns mycket okunskap och fördomar om när det gäller personer med funktionsnedsättning. Två avsnitt har fokus på rörelsenedsättning och ett på intellektuell funktionsnedsättning.
Lyssna på serien Sex och samlevnad