Sexualitet är en viktig del av livet oavsett funktionsförmåga. Men vad menas med sexuell hälsa och varför är det så viktigt? Hör Sanna Karlsson, socionom som jobbar med de här frågorna för personer med funktionsnedsättning.
Sexuell och reproduktiv hälsa omfattar alla, oavsett funktionsförmåga, genom hela livet. Den sexuella hälsan är viktig för självkänslan och välbefinnandet.
Sexuell hälsa innebär bland annat
- respekt för den egna kroppsliga integriteten
- rätten till sin sexualitet
- frihet att själv definiera sin sexualitet, sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck
- rätten att själv välja om man vill ha sex, och med vem
- om man vill ha barn och hur många
- att man själv väljer om, när och med vem man vill gifta sig.
Normer och värderingar i samhället påverkar synen på sexualitet. Den sexuella hälsan är något sämre för personer med funktionsnedsättning som grupp. Det beror bland annat på olika föreställningar och fördomar om sexualitet och vilka kroppar som får visas upp. Det finns en föreställning om att personer med funktionsnedsättning är asexuella. Om man inte är asexuell utgår omgivningen från att man är heterosexuell. Det här påverkar synen på en själv och gör det svårare att exempelvis bryta mot normer kring sexualitet.
Genom att prata om och synliggöra den sexuella hälsan ökar man förutsättningarna för alla att få vara sig själv och att uttrycka sin sexualitet utifrån det.
När sex blir ett problem
Sex kan bli ett problem om
- sex tar för stor plats i livet
- om sex inte får någon plats alls eller
- om det leder till att en utsätter sig för risker.
Exempel på när sex tar för mycket plats kan vara att man onanerar hela tiden, så att det till exempel går ut över skolan eller andra delar i livet. Det handlar ofta om att personen har för lite att göra på dagarna, att man är understimulerad. Då behöver man se över hur man kan fylla på med aktiviteter och meningsfull sysselsättning.
Att sex inte får någon plats alls kan bero på att andra, och en själv, inte tänker att man kan ha en sexualitet på grund av sin funktionsnedsättning. Man kanske inte heller får tillräckligt med utrymme för att utveckla sin sexualitet, eller hindras på grund av att omgivningen tycker att det verkar farligt och vill skydda en.
Risker kan handla om att man utsätter sig själv för farliga situationer. Man kan ha svårt att se konsekvenser av sitt handlande och ha svårt att läsa av andra. Har man väl hamnat i en riskfylld situation kan det också vara svårt att ta sig ur den. Det kan handla om att man inte förstår vad man hamnat i, eller att man rent fysiskt har svårt att ta sig därifrån.
För att minska riskerna är det viktigt att tidigt ge barn kunskap om vilka risker som finns, att tidigt lära dem integritet och att hitta säkra sätt för dem att utveckla sin sexualitet. Om en person behöver smyga med sin sexualitet kan det leda till att en utsätter sig för risker.
Det är också viktigt att lära barnet att säga nej. Har barnet svårt med kommunikation kan man använda sig av bilder eller tecken. Som förälder är det viktigt att också själv respektera barnets integritet och exempelvis inte kramas och pussas om barnet inte vill.
Den sexuella hälsan är viktig för folkhälsan
Det är en samverkan mellan hem, skola och vård att verka för god sexuell hälsa.
Skolan har skyldighet att ge en sexualundervisning som passar alla. Särskolan har generellt bra anpassad undervisning. I den allmänna skolan ska den anpassas för alla, exempelvis elever med rörelsenedsättning. Skolan har skyldighet att göra det. För elever med måttlig eller svår intellektuell funktionsnedsättning kan man ta hjälp av habiliteringen för att få anpassad sexualundervisning.
Var kan jag få hjälp?
Har man frågor om, eller önskar hjälp med sin sexuella hälsa kan man kontakta en ungdomsmottagning. Den vänder sig till barn och unga i åldern 12-23 år.
Man kan också vända sig till habiliteringen. Många kommer först när det uppstått ett problem, men här kan man få konkret hjälp, exempelvis hur man kan onanera om man behöver hjälpmedel för det.
Länkar
Umo - Ungdomsmottagning på nätet
Stockholms ungdomsmottagningar
Om sexuell hälsa på Folkhälsomyndigheten