Bli vuxen med IF i podden Funka olika

I fyra program får vi möta Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, som har diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vi får följa dem genom skoltiden fram till livet idag. De berättar om vägen till acceptans, utsatthet och vill att alla ska få kunskap om IF för att krossa fördomar.

Mattias och Sharon
Mattias, 35 år, och Sharon, 29 år, pratar om hur det är att ha lindrig IF i podden Funka olika.

Förstå och acceptera sin diagnos

Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, har diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Båda hade svårt att acceptera diagnosen, men idag vill de själva sprida information om IF för att hjälpa andra och krossa fördomar. Hör om deras väg till acceptans och hur de ser på funktionsnedsättningen idag.


Lyssna på Förstå och acceptera sin diagnos
23 minuter - avsnitt ett av fyra i serien Bli vuxen med IF

 

Vägen från skola till sysselsättning

Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, har gått i anpassad skola, så kallad särskola hela skolgången. Idag har de sysselsättning via en daglig verksamhet men vägen dit har inte varit smärtfri. Hör dem berätta om krossade yrkesdrömmar och nya möjligheter.


Lyssna på Vägen från skola till sysselsättning
22 minuter - avsnitt två av fyra i serien Bli vuxen med IF


Boende och ekonomi

Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, har lindrig IF. Båda flyttade hemifrån för flera år sedan och Sharon bor idag i en servicelägenhet medan Mattias nyligen fått ett förstahandskontrakt. Hör dem berätta hur de får ihop vardagen med eget hushåll och ekonomi, samt vilket stöd som varit hjälpsamt. 


Lyssna på Boende och ekonomi
18 minuter - avsnitt tre av fyra i serien Bli vuxen med IF

 

Relationer

Är det enklare att dejta eller att ha en kompis som också har intellektuell funktionsnedsättning (IF) eller spelar det ingen roll? Och var träffar man kompisar? Hör Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, som båda har lindrig IF, berätta om sina tankar om relationer.


Lyssna på Relationer
24 minuter - avsnitt fyra av fyra i serien Bli vuxen med IF

Theo, Felix och Filippa i podden Funka olika

Fler program om intellektuell funktionsnedsättning

Ung med lindrig IF
I tre program möter vi unga i åldrarna 18 och 19 år som berättar vad diagnosen innebär för dem och hur är det i förhållande till andra, som inte har IF.

Att leva med intellektuell funktionsnedsättning
I fem avsnitt tar vi upp hur livet kan se ut när man lindrig IF. Vi pratar med föräldrar till barn med IF och med ungdomar och vuxna som själva har IF. 

Om IF i kombination med autism
Många som har intellektuell funktionsnedsättning har även autism. Tillsammans med en psykolog och en förälder tar vi reda på hur det påverkar livet.

Om ungas sexuella hälsa
Sex program om sex. Programmen vänder sig till föräldrar, yrkesverksamma och ungdomar. Ett program har särksilt fokus på unga med IF.