Skärm och nätanvändning i podden Funka olika

I dag är i princip alla uppkopplade och mobila skärmar är en del av vår vardag. Vi umgås, roar oss och lär oss genom skärmen. Samtidigt står vissa grupper utanför och för andra kan skärmanvändning bli ett problem. Podden Funka olika har träffat forskare för att ta reda på hur barn och unga påverkas av skärmanvändning och hur personer med funktionsnedsättning använder nätet.

Elza Dunkels, Stefan Johansson, Kristin Alfredsson Ågren och Lisa Thorell
Elza Dunkels, Stefan Johansson, Kristin Alfredsson Ågren och Lisa Thorell

Hur påverkas barn och unga av skärm?

Internet har öppnat upp helt nya möjligheter samtidigt oroar sig många över utvecklingen. Vad vet vi om hur barn och unga påverkas av att spendera alltmer tid med en skärm? Vi pratar med Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete, som forskat om barn och ungas nätanvändning i över tjugo år. 


Lyssna på Hur påverkas barn och unga av skärm?
27 minuter - avsnitt ett av fyra i serien Livet på nätet

 

Digital delaktighet vid funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättning stöter ofta på olika hinder när de ska använda internet. Vi pratar med Stefan Johansson, teknologie doktor, om vad det innebär att stå utanför det digitala samhället och vad som kan göras för att öka delaktigheten.


Lyssna på Digital delaktighet vid funktionsnedsättning
23 minuter - avsnitt två av fyra i serien Livet på nätet

 

Så använder unga med IF skärm

Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF) är inte lika aktiva på nätet som andra ungdomar. Varför är det så? Vi pratar med forskaren Kristin Alfredsson Ågren, som studerat internetanvändning och digital delaktighet bland unga med IF.


Lyssna på Så använder unga med IF skärm
26 minuter - avsnitt tre av fyra i serien Livet på nätet

 

Utmaningar med skärm för barn och unga med NPF

Barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som adhd och autism spenderar mer tid vid skärm jämfört med andra unga. Framför allt dataspel lockar. Varför är det så och hur kan man hjälpa sitt barn om skärmen blir ett problem. Vi har träffat forskaren Lisa Thorell och Lo Brundell som håller i online spelgrupper för unga med NPF.


Lyssna på Utmaningar med skärm för barn och unga med NPF
26 minuter - avsnitt fyra av fyra i serien Livet på nätet

Mora folkhögskola

Podden Funka olika besöker Mora folkhögskola

Det är lätt att hamna utanför det digitala samhället när man har kognitiva svårigheter. Men med utbildning och stöd kan man öka den digitala delaktigheten. Funka olika har besökt Mora folkhögskola för att höra hur en grupp unga vuxna med IF lärt sig använda datorn och hur det påverkat deras liv.