Nyhetsbrev om autism och annan diagnos

Hur är det att både ha autism och en annan diagnos. I Funktion i fokus nyhetsbrev har vi samlat olika aspekter på ämnet.

Sven Bölte, Eric Zander och Chanelle Yake
Sven Bölte, Eric Zander och Chanelle Yake

Ny poddserie om autism och annan diagnos

Många som har autism har även ytterligare en diagnos. Podden Funka olika fördjupar sig i hur det kan vara att ha autism i kombination med adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Hör Eric Zander, psykolog och doktor i medicinsk vetenskap, Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, Alexander Skytte, som har adhd och autism, samt föräldrarna Chanelle Yake och Martina Löwenham.
Funka olika om autism och annan diagnos

Illustration över
Illustration: Jens Magnusson

Språkstörning vanlig funktionsnedsättning

Språkstörning är den vanligaste funktionsnedsättningen hos barn. Här har vi samlat några artiklar inom området från tidningen Funktion i fokus. Språklig sårbarhet är också ett tema i podden Funka olika.

Språkförskolan bra grund för Noah

Noah har tre diagnoser som överlappar varandra. Med daglig träning i språkförskola kan han nu gå i vanlig förskoleklass med extra stöd.
Språkförskolan bra grund för Noah

Sen språkutveckling kan vara tecken på autism

Barn med språkstörning har ofta andra utvecklingsneurologiska svårigheter. Rätt förhållningssätt kan bidra till att barnet utvecklar sitt talade språk, visar forskning.
Sent språk kan vara tecken på autism

Språklig sårbarhet i podden Funka olika

I två avsnitt tar Funka olika upp diagnoser som påverkar förmågan att tala: selektiv mutism och språkstörning. Föräldrar pratar om hur det fungerar för deras barn och logopeder berättar hur man kan jobba med det.
Funka olika om språklig sårbarhet

Så definieras autism utifrån styrkor

"The Discovery of Autism" är de kriterier som Tony Attwood och Carol Gray tagit fram för att lyfta autism utifrån en persons styrkor. De funderar på vilka förändringar som skulle kunna uppstå om man definierar autism utifrån "upptäckt" i stället för diagnos. Deras kriterier finns översatta till svenska på Autismforum.
Upptäcktskriterier för autism på autismforum

Tony Attwood definierar autism utifrån styrkor i stället för svårigheter. Foto: Susanne Kronholm Tony Attwood

Könsdysfori vanligare bland unga med NPF

Många unga som söker könsbekräftande vård har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. En av dem är Kim, 18 år, som har en ickebinär könsidentitet och varken identifierar sig som tjej eller kille.
Könsdysfori vanligare bland unga med autism

Fler med autism kan få behandling via webb

Scope – webbkurs för unga 16-25 år

I webbkursen Scope får du som är ung lära dig om autism, se filmer och
reflektera över din egen vardag.
Läs mer och anmäl dig till Scope

Utforska autism – webbkurs för vuxna med autism

Vill du lära dig mer om din autismdiagnos? Tycker du om att läsa och fundera på egen hand? Då kan webbkursen Utforska autism vara något för dig.
Läs mer och anmäl dig till Utforska autism

Fler kurser från habiliteringen

På Autismforum finns information om fler kurser, grupper och föreläsningar för dig som har autism, är anhörig eller närstående. Det finns bland annat kurser om stresshantering, sömn och mindfulness.
Kurser om autism från habiliteringen

 

Notiser från Habilitering & Hälsa

Smarta tips för vardagslivet

I filmer och material ger behandlare på Habiliteringens resurscenter tips på hur du kan förenkla vardagen med hjälp av kommunikativt och kognitivt stöd.
Enklare vardag

Frågetjänst och rådgivning

Habilitering & Hälsas frågetjänst svarar på frågor om habilitering och samhällets stöd vid funktionsnedsättning. Rådgivningen ger stöd för att få en fungerande vardag. Du når oss via 1177.se, appen Alltid öppet eller på telefon, 08-123 350 10.
Frågetjänst och rådgivning

Låna böcker på Habilitering & Hälsas bibliotek

Habilitering & Hälsas bibliotek har öppnat igen! Biblioteket är specialiserat på funktionsnedsättningar och finns på Sabbatsbergs sjukhus.
Biblioteket på Habiliteringens resurscenter

Publicerad 2022-05-04