Utforska autism

 • Webbkurs, på habiliteringscenter

En webbkurs för dig som har autism och är 18 år eller äldre. Den består av texter som du kan läsa eller lyssna på samt frågeformulär och filmer. Kursen görs under sex veckor med stöd av en handledare.

Är du intresserad av att läsa om autism och fundera på egen hand? Utforska autism är en webbkurs som Habilitering & Hälsa erbjuder vuxna med autism.

Den här kursen passar dig som:

 • har autism utan intellektuell funktionsnedsättning
 • är nyfiken på din diagnos och motiverad att gå en webbkurs
 • använder dator, surfplatta eller smartphone och har bank-id eller Freja eID
 • tycker om att läsa text och fundera på egen hand
 • kan läsa svenska obehindrat
 • inte är djupt deprimerad vid kursstart. Kontakten med behandlaren är begränsad och kursen kan väcka tankar och känslor.

Kursens upplägg

Kursen innehåller sex moduler. Du gör en modul i veckan.

Varje modul innehåller faktatexter med exempel och strategier. Vissa moduler innehåller videofilmer och nedladdningsbara pdf-filer.

I varje modul finns även reflektionsformulär och checklistor. Checklistorna är till för att du ska kunna få en överblick över hur autism ser ut för dig personligen. Reflektionsfrågorna är till för att du ska få chans att utforska dina egna strategier och fundera på vad mer du kan göra för att stötta dig själv.

Om webbkursen Utforska autism som pdf

Om innehållet

För att göra det lättare att bedöma om den här kursen är något för dig, kan du ta del av en beskrivning av innehållet och ett textavsnitt.

Beskrivning och textavsnitt ur Utforska autism

Praktisk information

Kursen ligger på plattformen Stöd och behandling, som du når via inloggning i 1177.se.

 • Bank-id eller Freja eID är nödvändigt. Du måste själv logga in via dator, surfplatta eller smartphone.
 • Kursen består av sex moduler som du gör över sex veckor, en modul per vecka. Räkna med ca 1-2 timmar per vecka. Du kan göra kursen närsomhelst under veckan och du kan logga in och ut så många gånger du behöver.
 • Du har kontakt med en behandlare en gång i veckan under hela kursen via meddelandefunktion i plattformen. Behandlaren skriver feedback på dina formulär, påminner vid behov och svarar på eventuella frågor.
 • Om du behöver få texten uppläst måste du ha egna verktyg för detta.

Om du vill gå Utforska autism

Du anmäler intresse att gå Utforska autism genom något av Habilitering & Hälsas habiliteringscenter.

Om du sedan tidigare har kontakt med ett habiliteringscenter, hör av dig till dem och säg att du är intresserad att gå Utforska autism.
Hitta habiliteringscenter

Om du inte har kontakt med något habiliteringscenter, börja med att skicka en ansökan om habilitering. Det gäller även dig som inte bor i Stockholms län.
Ansökan

Innan du kan gå kursen görs en bedömning om kursen passar för dig. 

Om innehållet

För att göra det lättare att bedöma om den här kursen är något för dig, kan du ta del av en beskrivning av innehållet och ett textavsnitt.

Beskrivning och textavsnitt ur Utforska autism

Habilitering, Kunskap om funktionsnedsättningen, Autism, Vuxen, Person med funktionsnedsättning, Webbkurs, 18 år och äldre