Nyhetsbrev om att åldras med funktionsnedsättning

Vad händer med oss alla när vi blir äldre, och hur påverkas åldrandet vid olika funktionsnedsättningar? I Funktion i fokus nyhetsbrev har vi samlat olika aspekter på ämnet funktionsnedsättning och åldrande. Vi hoppas att det kan bidra till att öka kunskapen och leda till ett gott liv.

Maria Hermelin, fysioterapeut, och Niclas Nordqvist, personlig tränare som har cerebral pares, medverkar i ett poddavsnitt om att åldras med rörelsenedsättning. Foto: Åsa Melin Mandre Maria Hermelin, fysioterapeut, och Niclas Nordqvist, personlig tränare som har cerebral pares, medverkar i ett poddavsnitt om att åldras med rörelsenedsättning. Foto: Åsa Melin Mandre

Att åldras med funktionsnedsättning

Vad händer med oss alla när vi blir äldre, och hur påverkas åldrandet vid olika funktionsnedsättningar? Vad kan man göra för att åldrandet ska bli gott? Om det handlar podden Funka olika, avsnitten om åldrande.
Podden Funka olika - om att åldras

Karin "Kajsa" Ekman fick adhd-diagnos först i 60-årsåldern

- Vad jag har kämpat utan att förstå någonting. Diagnosen gör att jag nu kan lägga många saker som gnagt och skavt i mig i rätt låda, säger Karin "Kajsa" Edman som fick diagnosen adhd i 60-årsåldern. Nu är hon ambassadör för organisationen Attentions projekt Äldrelyftet.
"Med rätt hjälp kan ålderdomen bli fantastisk"

Äldrelyftet har fokus på NPF

Äldrelyftet har fokus på att åldras och må bra med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF. Projektet har gett kunskap och nya insikter, enligt projektledaren Annika von Schmalensée.
Åldras och må bra med NPF

Äldre med IF får sämre psykiatrisk vård

Äldre med intellektuell funktionsnedsättning, IF, löper ökad risk för både psykiska och kroppsliga besvär och sjukdomar än andra i samma ålder. Trots detta får äldre med IF och psykisk ohälsa eller sjukdom sämre vård än andra, enligt en ny studie från Lunds universitet.
Äldre med IF och psykisk ohälsa

Forskning och kunkapsstöd om att åldras med IF

Helena Hallgren, bibliotekarie vid Habilitering & Hälsa, tipsar om kunskapsstöd för personal och en avhandling om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning.
Lästips: att åldras med IF

Att ha barnbarn med funktionsnedsättning

Podden Funka olika har träffat mor- och farföräldrar, vuxna barn, en kurator och en terapeut som pratar om sorg och glädje, och vilket stöd man själv kan behöva för att kunna vara ett stöd till sitt vuxna barns familj.
Podden Funka olika om mor- och farföräldrar

Framgång för habiliteringsforskning

- Vi har återigen haft ett rekordår i antalet publiceringar i internationella forskningstidskrifter. Flera av dessa är svåra att få publicera i.

Det säger Tatja Hirvikoski, FoUU-chef i Habilitering & Hälsa och den som samordnar nätverket för forskare knutna till Habilitering & Hälsa i Stockholm.
Framgång för forskare knutna till Habilitering & Hälsa

Publicerad 2022-03-02