Taltjänst stöder dig som har svårt att kommunicera. Du kan använda Taltjänst om du har svårt att tala, förstå när andra talar, läsa och skriva.
Röst
Du kan ha svårigheter med din röstkontroll, volymkontroll, röstkvalitét och du kan känna trötthet eller smärta i talorganen. Orsaker kan vara både funktionella och neurologiska sjukdomstillstånd. Du kan exempelvis ha svårt att bilda röst efter exempelvis laryngektomi (bortoperation av struphuvudet, ofta på grund av cancer).
Tal
Du kan ha ett oartikulerat tal (dysartri) på grund av en neurologiskt betingad störning eller svikt i den muskulära kontrollen av talorganet. Dessa störningar kan vara medfödda eller förvärvade. Många olika diagnoser kan medföra nedsatt talfunktion - exempelvis Cerebral pares (CP), Multipel skleros (MS), Amyotrofisk lateralskleros (ALS), stroke och Parkinsons sjukdom. Du kan även ha svårigheter med talflyt som vid stamning.
Språk
Du kan ha en nedsatt förmåga att kunna producera eller förstå tal eller skrift. En vanlig språklig funktionsnedsättning är afasi som uppstår vid skada i hjärnans språkcentrum. Vanliga orsaker är stroke, traumatisk hjärnskada eller tumör. Andra språkliga funktionsnedsättningar är dyslexi (läs- och skrivsvårigheter) eller språkstörning som kan innebära att man har svårt att ta till sig det som sägs eller göra sig förstådd.
Begränsningar i vårt uppdrag
Vi tar inte emot personer med enbart minnesproblematik, som exempelvis kommer vid demens. Vi tar inte emot personer med läs- och skrivsvårigheter som grundar sig i motoriska eller kognitiva svårigheter. Vi tar inte heller emot klienter vars språksvårigheter härleder ur hörselskada. Vi är inte språktolkar, och tolkar inte andra språk.
Vi erbjuder
Vi ger talstöd, lässtöd och skrivstöd för att du ska kunna kommunicera med omgivningen.
Ansök till oss
Det krävs ingen remiss för att få stöd av Taltjänst. Det kostar inget att använda dig av våra tjänster. Du kan kontakta oss via flera olika sätt.
Kontakta oss via Alltid öppet
Ladda ner och logga in i appen Alltid öppet. Klicka på rubriken "Råd och stöd om funktionsnedsättningar" för att välja "Kontakta Taljänst".
Kontakta oss via 1177
Du kan skicka meddelande via 1177 så kontaktar vi dig.
Telefon och e-post
Du kan ringa eller skicka e-post till oss. Tänk på att e-post är en offentlig handling. Skriv inte till exempel personnummer och andra personliga uppgifter.
Telefon: 08-123 351 20
E-post: taltjanst.slso@regionstockholm.se