Nyhetsbrev om skärmvanor och funktionsnedsättning

I Funktion i fokus nyhetsbrev kan du bland annat ta del av fyra forskares perspektiv på skärmvanor. Du får också tips om material, kurser och webbsidor på ämnet.

Elza Dunkels, Stefan Johansson, Kristin Alfredsson Ågren och Lisa Thorell. Foto: Funka olika/Privat

Skärmvanor och funktionsnedsättning

I dag är i princip alla uppkopplade och mobila skärmar är en del av vår vardag. Vi umgås, roar oss och lär oss genom skärmen. Samtidigt står vissa grupper utanför och för andra kan skärmanvändning bli ett problem. Podden Funka olika har träffat forskare för att ta reda på hur barn och vuxna påverkas av skärmanvändning och hur personer med funktionsnedsättning använder nätet.
» Om livet på nätet i podden Funka olika

Foto: Microsoft

Digitala hjälpmedel behöver inte vara dyra

Skicka sms eller lyssna på musik med ett enda knapptryck, spela datorspel med ögonstyrning eller rullstolens joystick – digitala hjälpmedel behöver inte vara dyra och krångliga. Tom Ek, logoped inom Habilitering & Hälsa i Region Stockholm, tipsar om smarta funktioner och säker surf.
» Tom löser stora problem med små medel


Tips som underlättar

Ladda ner häftet med tips om appar, program och anpassningar som gör läsning och skrivning lättare.
» Läs- och skrivstöd i surfplatta, mobil och dator

Ta del av Adhd-centers tips på hur man kan förhålla sig till barns datorspelande.
» Föräldratips för att förhålla sig till barns datorspelande


Föräldraföreläsning – när skärm blir ett problem

Vad händer i hjärnan när vi spelar dataspel? Och vilka effekter kan leda till beroende och destruktivt spelande? En föreläsning om hur barn och ungdomar med autism använder dator och mobiltelefon och hur föräldrar kan hantera det.
» Problematisk skärmtid


Polariserad debatt om skärmvanor

I dag är debatten om skärmvanor och skärmtid satt i ett motsatsförhållande, men man behöver inte tycka att det är bra eller dåligt. Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet har sammanställt forskning och
fakta om skärmvanor.
» Så påverkar skärmvanor barns hälsa


Hitta tillgängliga appar

Det kan vara svårt att hitta en app som ger stöd utifrån ens förutsättningar och behov. Appsök är en webbaserad söktjänst från Habilitering & Hälsa med tillgängliga appar för dig som har en funktionsnedsättning.
» Appsök

Foto: Unsplash Flicka i blå tröja läser en bok. I bakgrunden är det en julgran

Aktuellt från Habilitering & Hälsa


Frågetjänsten är öppen i mellandagarna

Habilitering & Hälsas frågetjänst svarar på frågor om habilitering och samhällets stöd vid funktionsnedsättning. Du kan ringa direkt eller boka en telefontid. Frågetjänsten är öppen vardagar. Den tidsbokade telefonrådgivningen är stängd under mellandagarna och öppnar igen 2 januari 2023.
» Frågetjänst och rådgivning

Nya öppettider i biblioteket 2023

Biblioteket stänger för julen 22 december. Från 11 januari är det öppet onsdagar 13-16 och fredagar 9-12. Det är kvällsöppet en onsdag i månaden. Vill du komma en annan tid kan du kontakta biblioteket.
» Habilitering & Hälsas bibliotek

Dags att planera nästa års bildstöd?

I Material att ladda ner på habilitering.se kan du hitta olika varianter av månadskalendrar, veckoscheman och aktivitetslistor för både barn och vuxna.
Allt är uppdaterat för 2023.
» Material att ladda ner

 

Foto: Funktion i fokus Fyra senaste numren av tidningen Funktion i fokus

Följ oss och prenumerera

Nästa nummer av tidningen Funktion i fokus

Tidningen Funktion i fokus, nr 1 2023, kommer i januari och har tema Autism, och sen då? Läs om vad Habilitering & Hälsa erbjuder barn och vuxna med autism, om stöd och behandling i grupp, fördjupade insatser och digital habilitering. Beställ nästa nummer eller ladda ner tidigare nummer gratis.
» Beställ nästa nummer

Funktion i fokus nyhetsbrev!

I Funktion i fokus nyhetsbrev samlar vi artiklar, aktuell forskning, nyheter och nya avsnitt av podden Funka olika.
» Prenumerera på nyhetsbrevet

 

Publicerad 2022-12-20