- Kort om funktionsnedsättningar
- Material att ladda ner
- Podden Funka olika
- Frågetjänst och rådgivning
- Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd
- Habilitering & Hälsas webbplatser
- Bibliotek
- Temasidor
- Kunskap och stöd
- Temasidor
- Språk och kommunikation
- Befintlig sida: Han löser stora problem med små medel
Tom löser stora problem med små medel
Skicka sms eller lyssna på musik med ett enda knapptryck, spela datorspel med ögonstyrning eller rullstolens joystick – digitala hjälpmedel behöver inte vara dyra och krångliga. Tom Ek, logoped inom Habilitering & Hälsa i Region Stockholm, tipsar om smarta funktioner och säker surf.
I dag finns det många enkla och relativt billiga prylar som underlättar användningen av dator, läsplatta och mobiltelefon. Smarta funktioner och bra webbplatser öppnar också nya möjligheter till delaktighet, kommunikation och färdighetsträning för personer med funktionsnedsättning.
För Tom Ek, logoped vid Habiliteringens resurscenter, innebär teknikutvecklingen att han kan hjälpa många er att få tillgång till digitala hjälpmedel.
–För mig som behandlare känns det väldigt bra att kunna lösa ett stort problem direkt. Ofta handlar det bara om att tipsa om datorprogram och funktioner eller att anpassa tekniken till individens behov på ganska enkla sätt, säger Tom Ek.
Magisk låda för alternativa styrsätt
Ett exempel är Xbox Adaptive Controller, som är ett litet mixerbord, en magisk låda med flera ingångar som gör att man inte behöver tangentbord, mus eller handkontroll.
–I lådan kan man koppla in olika styrdon, till exempel en joystick eller fot- eller handkontakter. Den fungerar både på datorspel och tv-spel. Microsoft har också en särskild supporttjänst för personer med funktionsnedsättning.
Ett annat exempel på ny teknik som fyller en viktig funktion är den svenska uppfinningen FLIC.
–Det är en superbra pryl som gör många barn glada. De kan till exempel skicka ett sms till föräldern med ett enda knapptryck där det står ”taxin har inte kommit”, eller ”kan du hämta mig”. Andra användbara kommandon kan vara ”beställ pizza”, ”hitta telefonen”, ”sätt på Spotify”, ”sätt på timer” eller ”skicka min gps-position”.
Samma joystick till ipad och rullstol
För personer med begränsad rörlighet i fingrarna kan en surfplatta vara en alltför stor utmaning. Då kan nyare generationers ipad med senaste IOS-uppdateringen vara en lösning.
– Att kunna styra ipaden med mus förenklar för väldigt många. Med joystick kan ännu er använda Ipad och det bästa av allt är att de som kör el-rulle kan använda samma joystick till ipaden som de styr stolen med.
Tom Ek gillar själv att spela datorspel och hjälper gärna barn och unga att få tillgång till den världen. Han tipsar bland annat om ett handledsstöd som ingår i Ikeas produktserie med 3D-printade stöd för datorspelare. (Handledsstödet har utgått ur IKEAS sortiment, uppdatering december 2022)
– Det fungerar också bra för många med motoriska svårigheter. När det gäller själva spelen, finns bland annat Look to learn på tobii.se där man kan prova på tre av datorspelen gratis.
Datorspel för ögonstyrning
På papunet.net finns många datorspel med alternativa styrsätt, bland annat ögonstyrning.
– För att komma igång med styrsättet och spelandet kan barnet behöva lite hjälp av en förälder eller syskon. För de som tycker att det är coolt att skju-
ta rymdskepp finns DF-valkyrie som är gratis att ladda ner på itch.io.
Papunet.net
DF-valkyrie på itch.io
Tom Ek har också ett tips till föräldrar som oroar sig för vad som kan hända när barnen surfar.
– Under hjälpmedelsinställningarna i iOS finns rubriken guidad åtkomst, en superbra funktion som gör att man bland annat kan spärra delar i appar som innehåller reklam där det kostar pengar om man klickar, till exempel ”köp 100 smurfgodisar”.
I häftet Föräldrakontroll i mobil och surfplatta har vi sammanställt det föräldrar behöver veta för att kunna hjälpa barnen att surfa säkert.
Toms bästa tips för alla surfare
Billiga prylar, smarta funktioner och bra webbplatser öppnar nya möjligheter till delaktighet, kommunikation och färdighetsträning. Tom Ek ger sina bästa tips.
FLIC är en trådlös tryckkontakt som kostar omkring 500 kronor. Man kopplar den till sin Android eller IOS-enhet och laddar ner en app. Där kan man sedan lägga in upp till tre kommandon för allt från att beställa pizza till att skicka ett förprogrammerat sms, till exempel ”Jag vill bli hämtad nu”.
Xbox Adaptive Controller är som ett litet mixerbord, en magisk låda med flera ingångar som gör att man inte behöver tangentbord, mus eller handkontroll. I lådan kan man koppla in olika styrdon, till exempel en joystick eller fot- eller handkontakter. Den fungerar både på datorspel och tv-spel. Microsoft har också en särskild supporttjänst för personer med funktionsnedsättning.
Bildstöd.se finns bilder som kan användas både för kognitivt och kommunikativt stöd, såsom schema, rutiner, att-göra-listor och situationskartor. Här finns även småbilder att använda i nyckelring eller på samtalsmatta.
Anpassa IOS
I operativsystemet IOS på mobiltelefon kan man bland annat förstora texter, använda talsyntes, få tangentbord på skärmen och större tangentbord.
Styr surfplattan med mus
Med nya ipad och senaste IOS-uppdateringen är det möjligt att styra ipaden med mus. Med Android har den möjligheten alltid funnits. Om man inte har trådlös mus kan man använda en adapter till USB-kontakten för att koppla in sladden.
Handledsstöd vid motoriska svårigheter
Ett handledstöd som i första hand är tänkt för flitiga användare av datorspel kan vara ett bra hjälpmedel för många med motoriska svårigheter.
Styr med joystick
Nu kan man även styra sin ipad och dator med joysticken som finns på moderna el-rullstolar. Joysticken ansluter man som en bluetooth-enhet. Fråga leverantör eller hjälpmedelscentral om du behöver hjälp med anslutning.
Spärra funktioner med lösenordsskydd
Guidad åtkomst är en funktion i ipaden där man kan spärra vissa funktioner med lösenordsskydd, till exempel volymen eller en specifik del av skärmen.